I&R-fraude niet alleen via meerlingen
Dat kon, doordat de I&R-gegevens van Duitsland en Nederland niet één op één met elkaar gekoppeld zijn. Zo was in geval van een importdier in het Nederlandse I&R-systeem niet duidelijk of ze al dan niet afgekalfd had. De NVWA wil volgens de Leeuwarder Courant niet reageren op deze vorm van fraude. De dienst meldt via een woordvoerder alleen dat meerdere vormen van fraude onderzocht worden.
Sterke importgroei
De omvang van de importfraude is – evenals die van de meerlingenfraude – nog onduidelijk. Vee & Logistiek voorzitter Henk Bleker schreef in een column in het vakblad Melkvee van november vorig jaar dat de import van vee in 2017 ‘zeer sterk’ gegroeid was. Het jongveegetal is daarvoor ook een logische verklaring, aangezien Nederlandse boeren door dat getal genoodzaakt waren hun jongvee te exporteren in plaats van te verkopen aan een landgenoot, maar een deel van de import zou ook naar frauderende boeren gegaan kunnen zijn.
Bewust of onbewust?
Dan rest de vraag in hoeverre dit allemaal bewust gebeurde. Vorig jaar berichtte melkvee.nl ook over importvee, Veehouders hadden kort voor de referentiedatum 2 juli 2015 melkgevende vaarzen uit Duitsland geïmporteerd, waar geen kalfdatum van bekend was. Daardoor telden ze ten onrechte als halve GVE mee en niet als een hele GVE, waardoor de fosfaatreferentie van de betreffende boeren te laag was. De RVO heeft dit achteraf gecorrigeerd. Nu blijkt dus dat er nadien bewust misbruik is gemaakt van deze foutregistratie.