Eerste trekker op waterstof voor loonbedrijf Mechielsen

Momenteel worden nog enkele kleine technische problemen opgelost. Als de subsidie rond is, verwacht Mechielsen spoedig de eerste waterstoftrekker in gebruik te kunnen nemen. Geschatte kosten van het inbouwen van een waterstofinstallatie zijn drie ton. Daar komen de kosten van de trekker (Mechielsen werkt met John Deere) nog overheen.
CO2-reductie
Loonbedrijf Mechielsen wil maatschappelijk verantwoord ondernemen en noemt zich proactief als het gaat om veranderende omstandigheden en innovaties, ook op het gebied van CO2-reductie. De overschakeling naar waterstof moet in dit licht worden bezien, aldus Cor Mechielsen. In het radio-interview zegt hij: “Fossiele brandstoffen zijn eindig. Misschien is het nog veel te vroeg om met andere aandrijfbronnen te gaan werken, maar langzamerhand moeten we toch onderzoeken waar we naar toe moeten”.
Waterdamp als uitstoot
Holthausen in Hoogezand heeft sinds 2015 ervaring met het ombouwen van bussen en elektrische auto’s, die op waterstof lopen. De enige uitstoot van waterstof aangedreven voertuigen is waterdamp.
Geen lange laadtijden
Volgens Cor Mechielsen heeft een trekker op waterstof hetzelfde vermogen als elke andere trekker. Het vermogen wordt volgens hem niet bepaald door de energiebron waarop de elektromotor loopt, maar door de vermogensklasse van de motor. Elektromotoren voor trekkers zijn verkrijgbaar in alle vermogensklasses die nu ook gangbaar zijn, ‘en ook wel hoger’. Het grote voordeel van een door waterstof gevoede elektromotor is dat er geen lange wachttijden voor het opladen zijn. Een waterstof aangedreven trekker hoeft geen nacht aan een acculader.
Prestatieladder
Mechielsen Oldehove doet aan loonwerk, grondverzet, transport en groentechniek en is actief in de landbouw, weg-, water- en utiliteitsbouw. Het bedrijf verhuurt tevens machines en is eveneens actief in de op- en overslag. Zo rijden vier grote laadschoppen van Mechielsen op de bietenopslag van Suiker Unie Vierverlaten. Bij het loonbedrijf, dat afgelopen jaar een nieuw bedrijfscomplex bouwde, werken negentig mensen. Het bedrijf wordt geleid door de twee zoons van Jan Mechielsen, die in 1963 met zijn vader en broer de oprichter was. Sindsdien zijn de werkzaamheden steeds uitgebreid. In de ambitie om de CO2-uitstoot van het loonbedrijf terug te dringen, behaalde Mechielsen in 2017 al het certificaat Prestatieladder niveau 3.
Tekst: Ina Kooistra-Vogel
Beeld: Trekkerweb