Schouten: Grootschalige fraude met aanmelden tweelingen
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat bij circa 2.000 bedrijven het percentage meerlingen in 2017 hoger was dan 10 procent. Bij nog eens circa 5.700 melk- en rundveebedrijven lag dat percentage tussen de 5 en 10 procent. In een normaal jaar ligt het aantal meerlingen bij koeien tussen de 3 en de 5 procent. Door het kalf van een vaars aan te melden als tweelingkalf van een andere koe, kan de vaars langer als pink blijven aangemerkt.
Bedrijven geblokkeerd
Gisteren heeft de NVWA bij 93 bedrijven uit deze beide groepen inspecties verricht. Bij 45 van die inspecties is gebleken dat de werkelijkheid in de stal afwijkt van de registratie in het I&R. Daarmee is het vermoeden van fraude in die gevallen bevestigd.
De bedrijven waar de fraude is geconstateerd zijn per direct geblokkeerd. Zij mogen geen dieren meer aan- of afvoeren. Het onderzoek naar de fraude is daarmee nog niet afgerond. RVO.nl en NVWA zullen de analyses en inspecties de komende weken voortzetten, aldus de minister.
Schouten geeft aan dat het I&R van cruciaal belang is. „Als dit niet op orde is, dan is dat bij een dierziekte-uitbraak een risico voor de diergezondheid en volksgezondheid. Eerder heb ik al aangegeven dat elke vorm van fraude onacceptabel is. Hier is sprake van strafbare feiten en er zullen dus ook sancties volgen. Bedrijven die frauderen kunnen rekenen op naheffingen, kortingen op EU-subsidies en mogelijk strafrechtelijke vervolging. Ik ben al met het Openbaar Ministerie in overleg over de meest effectieve aanpak.”
Overleg met sectorpartijen
Later vandaag gaan minister en sectorpartijen ook nog met elkaar in overleg over de ontstane situatie. De minister zegt de bestuurders van de sectororganisaties daarbij te zullen wijzen op hun verantwoordelijkheid en hen informeren over de aanpak en sancties.
De fraude heeft volgens Schouten geen grootschalige gevolgen voor de totale fosfaatproductie in Nederland. Die blijft ook na hercalculatie onder het Europese maximum. De omvang van de fraude kan oplopen tot enkele honderdduizenden kilogram fosfaat, terwijl de ruimt binnen het totale fosfaatplafond rond de 5 miljoen kilo ligt, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.