Consument twijfelt aan gezondheid melkproducten, boter en eieren
Dat gaf 79 procent van de respondenten aan. Dat komt vooral door steeds veranderende voedingsadviezen van deskundigen. Degenen die aan het onderzoek meededen, hadden de meeste twijfels over de gezondheid van melkproducten, boter en eieren.
Meer vertrouwen in blog dan in diëtist
„Steeds meer mensen zoeken zelf online naar sites, waar informatie over de gezondheid van voedingsmiddelen te vinden is. De informatie op deze sites spreekt elkaar echter vaak tegen. Daarom kiezen ze een voedingspatroon, waarvan ze zelf denken dat dat voor hen het beste past”, zegt Joana Maricato, onderzoeksmanager van New Nutrition.
Consumenten blijken steeds minder vertrouwen te hebben in diëtisten en nutritionisten. Slechts 14 procent van de respondenten uit Groot Brittanië zegt een diëtist om advies te vragen, tegenover 34 procent die voor informatie blogs op het wereldwijde web afspeurt. In Spanje laat zelfs 46 procent zich beïnvloeden door online informatie.
Suiker-afkeer
Over suikers bestaat relatief weinig twijfel. Maar liefst 89 procent van de ondervraagde consumenten zou graag minder suiker eten en 86 procent denkt dat suiker slecht is voor hun gezondheid. De afkeer tegen suikers is bij sommige consumenten zo sterk, dat ze zelfs producten als fruitdranken mijden, omdat ze denken dat er van nature veel suikers in voorkomen.
De helft van degenen die aan het onderzoek meededen, denkt zelfs dat bruine suiker gezonder is dan witte suiker, terwijl daar volgens de wetenschap geen verschil in is. Dat laat goed zien dat consumenten echt niet weten wat gezond is en wat niet.