Groen Fosfaat geeft plus in zetmeelgehalte maïs
Bij de proeven werd Groen Fosfaat vergeleken met de toepassing van gangbare fosfaatkunstmest, wat op derogatiebedrijven niet meer is toegestaan. In 2017 werd een vergelijkbare drogestofopbrengst gemeten terwijl de zetmeelopbrengst 8 tot 15 procent hoger lag.
In 2016 constateerde men ook een 6 procent hogere drogestofopbrengst bij de toepassing van Groen Fosfaat. De zetmeelopbrengst lag toen 10 procent hoger op de velden met Groen Fosfaat, ten opzichte van de referentie.
Verschil tussen nat en droog voorjaar
Volgens DLV Advies, die het project begeleidt, is de hogere droge stof opbrengst in 2016 naar verwachting veroorzaakt doordat het een vrij nat voorjaar was, waardoor de Groen Fosfaatkorrel sneller werkte, terwijl het dit voorjaar juist erg droog was. De plus in het zetmeelgehalte is in beide groeiseizoenen vergelijkbaar.
De proeven zijn uitgevoerd op het proefbedrijf van Delphy en de praktijkbedrijven van de Brabantse melkveehouders Joris Buijs uit Etten-Leur en Theo van Goch uit Hedel. Ook bij drie praktijkbedrijven in Twente zijn proeven gehouden. Hier waren de ervaringen gelijk aan wat de Brabantse deelnemers ervaren hebben.
DLV advies, MeMon en EcoEnergy ontwikkelden 'Groen Fosfaat' als alternatief voor bedrijven die door de derogatieregeling geen gebruik mogen maken van kunstmestfosfaat. Het product wordt namelijk gemaakt uit dierlijke mest. Standaard zaaimachines kunnen de meststof – die eruit ziet als brok – tegelijk toedienen tijdens het zaaien.
Aandachtspunt bij mestboekhouding
Aandachtspunt bij gebruik van het product is de mestboekhouding waarin Groen Fosfaat nog totaal als dierlijke mest wordt beschouwd. Groen Fosfaat is een meststof met een hoog fosfaatgehalte. DLV geeft aan dat het daarom met name geschikt is voor percelen met een lage fosfaatbeschikbaarheid, waar fosfaatgift nodig is voor een optimale opbrengst.