Triodos: Schaalvergroting is race to the bottom
Dat schrijft Wagener, teammanager Landbouw & Voeding bij Triodos Bank, in een column op het online platform van de bank.
Veranderende uitdagingen
„De samenleving staat voor nieuwe uitdagingen”, stelt Wagener. „De wereld is sinds de tweede wereldoorlog drastisch veranderd. Het is niet gek dat er in de jaren na de oorlog ingezet werd op maximale productie tegen minimale kosten. De mensen die verantwoordelijk waren voor dat beleid, hadden de hongerwinter nog meegemaakt. Maar nu is de grootste uitdaging de aanpak van klimaatverandering. De landbouw is één van de veroorzakers daarvan en produceert ongeveer 14 procent van de totale CO2-uitstoot. Dat is op lange termijn niet houdbaar.”
Intensivering doodlopende weg
Schaalvergroting en intensivering zijn een doodlopende weg, denkt Wagener. „Het is een ‘race to the bottom’, waar klimaat, bodem en biodiversiteit de rekening van betalen. Bovendien zijn er enorme investeringen mee gemoeid, en is de kans groot dat een boer die investeringen nooit terugverdient. Ik hoop dat dit gegeven de nieuwe landbouwminister Carola Schouten aan het denken zet. In een van haar eerste interviews als minister onderstreepte ze het belang van rentmeesterschap en het goed doorgeven van de aarde aan toekomstige generaties. Dat kan door met stimuleringsregelingen reguliere landbouwbedrijven aan te zetten tot de overstap naar duurzame productie.”
Biologisch moet ook verbeteren
„De milieuimpact van biologische landbouw is door de afwezigheid van kunstmest en pesticiden beperkter”, aldus de Triodos-landbouwwoordvoerder, die zich in zijn dagelijkse werkzaamheden bezichoudt met de financiering van de biologische sector van boer tot biologische winkel. „Biologische landbouw leidt tot een rijker en gevarieerder bodemleven en een vergroting van de biodiversiteit. Dat betekent niet dat de biologische boer niet bij kan dragen aan verduurzaming. Ook die sector moet flinke stappen zetten in energieverbruik en zorgen voor meer lokale kringlopen.”