Biologische boeren richten coöperatieve KI-vereniging op
Het bestuur van de coöperatie wordt gevormd door Douwe Zijlstra (voorzitter), Hanneke Hansma, Liesbeth Brands en Wytze Nauta.
Het doel van de Coöperatie Bio-KI is om voor haar leden de beste stieren uit de biologische landbouw beschikbaar te stellen via KI. Volgens Wytze Nauta, die vanaf het eerste uur bij BioKI is betrokken, komt de fokkerij daarmee nog duidelijke in handen van de biologische veehouders zelf en is met de oprichting van de coöperatie beter zichtbaar hoeveel boeren achter de organisatie staan. Op dit moment zijn er 43 leden, maar Nauta verwacht dat dit aantal zeker toe zal nemen.
A en B-lidmaatschap
Ook veehouders die niet biologisch zijn, maar het de doelstelling van de KI-organisatie onderschrijven, kunnen lid worden. De Bio-KI werkt met een A en B-lidmaatschap, waarbij er verschil wordt gemaakt tussen actieve leden die ook gebruik maken van de stieren en leden die de organisatie alleen willen ondersteunen. „Er zijn ook veel biologische boeren die gebruik maken van eigen stieren, die het initiatief toch graag ondersteunen”, legt Nauta uit.
Biologische fokkerij is al lang een wens van veel biologische melkveehouders. Zij gaven dit aan in een visieproject in 1999-2000 over fokkerij in de biologische landbouw. Zij wensen een diervriendelijke biologische fokkerij die vrij is van hormoongebruik en ET en die passende koeien oplevert. Het begon als een spinn-off project in 2009 vanuit het Louis Bolk Instituut, met de eerste stier Bio Opneij Wytze. Nu staan er 16 stieren op de lijst.
Veel gebruik gangbare stieren
De Bio-KI ziet dat de meeste biologische melkveehouders nog steeds sperma van stieren uit de gangbare melkveehouderij gebruiken. De organisatie stelt dat de gangbare sector haar stieren selecteert voor een intensieve, hoge input houderij wat niet past bij de biologische aanpak die toch een meer extensieve grasgebaseerde melkveehouderij nastreeft. „Vanwege milieuverschillen zijn de fokwaarden van deze stieren niet zo betrouwbaar voor de biologische houderij. Door stieren van de beste koeien van biologische bedrijven te gebruiken, selecteer je automatisch die stieren die dochters geven die beter bij die biologische aanpak passen, meer melk van gras geven, weerbaar zijn, tegen een stootje kunnen, gezond blijven.”
Ook maakt Bio-KI geen gebruik van geavanceerde reproductietechnieken, met als uitzondering kunstmatige inseminatie omdat het fokken met dekstieren risico’s met zich mee brengt.
Zorgen over genomics
De biologische KI-organsatie maakt zich zorgen over nieuwe technieken die in de gangbare fokkerijen hun opgang vinden. „Met ‘genomics’ kan men de dieren steeds sneller tot nog hogere producties fokken. En met de Crispr en Talens technieken (‘gene editing’) is het direct aanpassen/herschrijven van DNA nu gemakkelijk toepasbaar bij dieren. IFOAM, de wereldwijde koepelorganisatie voor biologische landbouw, heeft deze technieken op de GMO lijst gezet. Echter, de eerste stieren in Amerika zijn al genetisch hoornloos gemaakt en via KI kan zo’n GMO snel de wereld overspoelen. Voor de biologische landbouw moet er dan wel een alternatief zijn, aangezien GMO niet is toegestaan op biologische bedrijven”, aldus de initiatiefnemers.