Keurentjes betreurt slechte communicatie over standpunt grupstal
Dat blijkt uit een brief die verstuurd werd aan de leden van de zuivelcoöperatie met een grupstal of aanbindstal.
Volgens de voorzitter van FrieslandCampina bleek tijdens de bijeenkomsten dat veel leden diep zijn geraakt doordat zij het gevoel hebben te worden buitengesloten van de coöperatie. ‘waar is het gelijkheidsbeginsel?’, ‘waarom is er geen solidariteit?’, zo vroegen de leden zich af.
„We hadden het thema ‘bewegingsvrijheid’ als maatschappelijk thema en marktthema eerder en duidelijker moeten agenderen in de gesprekken met de betrokken leden en districtsraadsleden. Door eerder met elkaar in gesprek te gaan, komt het niet als een verrassing en kun je in gesprek blijven over mogelijke oplossingen. Tot slot had het woord ‘uitfaseren’ niet in de folder mogen staan, dat is mede de oorzaak van de boosheid, het onbegrip en de aantasting van het vertrouwen in de coöperatie geweest”, stelt Keurentjes
Daarnaast gaven leden veelvuldig aan dat bedrijven met een grupstal of aanbindstal vaak goed scoren op belangrijke duurzaamheidsthema’s zoals levensduur en broeikasgasuitstoot. De vraag was dan ook waarom daar niet meer mee is gedaan.
Keurentjes antwoord in de brief dat melkveehouders met een grup- of aanbindstal onmiskenbaar goed voor hun dieren zorgen. „Dit communiceert FrieslandCampina ook altijd richting klanten en afnemers. Melkveehouders met een grupstal of aanbindstal zijn en blijven dan ook waardevolle leden van onze zuivelcoöperatie. Wij zullen de melk van uw bedrijf blijven afnemen tenzij wetgeving of overheidsmaatregelen dat verhinderen.”
Maatregeling blijft
Toch blijft de coöperatie bij het besluit om nieuwbouw of uitbreiding van aanbindstallen niet meer toe te staan. Keurentjes: „Vanuit de markt en door NGO’s wordt aangegeven dat het aanbinden van melkvee niet langer wenselijk is, omdat een koe zich dan niet vrij kan bewegen. Klanten vragen in toenemende mate wat wordt gedaan om het aantal grup- of aanbindstallen te verminderen en of we kunnen garanderen dat de koeien die in grup- of aanbindstallen worden gehouden voldoende bewegingsvrijheid hebben. Om de positie in de markt te kunnen behouden, wil de zuivelsector gehoor geven aan deze wensen en eisen. Daarom wordt in Foqus planet opgenomen dat bij nieuwbouw of uitbreiding van stallen voor melkvee (inclusief droogstaande koeien) geen grup- of aanbindstallen worden gebouwd of ingericht.”
De voorzitter zegt dat FrieslandCampina begrijpt dat deze aanpassing zeer ingrijpend kan zijn. „Tegelijkertijd ziet wij het ook als taak van de coöperatie om te voorkomen dat leden-melkveehouders grote investeringen doen in huisvestingstypen die niet aansluiten bij wensen en eisen vanuit de markt.
Bezoek van adviseur
In de brief valt verder te lezen dat alle bedrijven met een grup- of aanbindstal individueel worden bezocht door de adviseurs van FrieslandCampina. Tijdens het gesprek inventariseren ze wat de bedrijfskenmerken en toekomstplannen zijn en gaan ze met de betreffende veehouders in gesprek over de mogelijkheden om te kunnen blijven voldoen aan marktvragen.