Knelgevallenregeling fosfaatrechten: alle feiten op een rij
Bedrijfsovername
Het aantal fosfaatrechten kan ten eerste worden verhoogd in geval van overname van een beëindigd bedrijf. Dit bedrijf moet dan zijn overgenomen tussen 2 juli 2015 en 1 januari 2018. In dat geval krijgt de ondernemer het aantal fosfaatrechten dat zou hebben gegolden voor het beëindigde bedrijf, wanneer deze niet gestopt zou zijn.
Uitscharen
De tweede situatie is wanneer er sprake was van het uitscharen van melkvee op 2 juli 2015. Het aantal fosfaatrechten wordt dan verhoogd op basis van de forfaitaire productie van mest van het aantal stuks uitgeschaard melkvee.
Van deze mogelijkheid kan alleen gebruik worden gemaakt wanneer de inschaarder daarmee instemt. Bij deze veehouder zal het fosfaatrecht namelijk met dezelfde hoeveelheid worden verlaagd.
Bijzondere omstandigheden
Als derde kan het aantal fosfaatrechten worden verhoogd indien op 2 juli 2015 sprake was van bijzondere omstandigheden. Onder deze bijzondere omstandigheden worden verstaan bouwwerkzaamheden, diergezondheidsproblemen, ziekte, ziekte of overlijden van een persoon van het samenwerkingsverband van de veehouder of een bloed- of aanverwant in de eerste graad, of vernieling van de melkveestallen.
Op grond van één van deze omstandigheden kan het fosfaatrecht worden verhoogd wanneer op 2 juli 2015 minimaal 5 procent minder fosfaat met melkvee op het bedrijf werd geproduceerd dan op het betreffende bedrijf gebruikelijk is vanwege de eerder genoemde bijzondere omstandigheden. Wanneer aan deze voorwaarde wordt voldaan, krijgt de veehouder de hoeveelheid rechten toegekend die hij zou hebben gehad als deze bijzonder situatie zich niet had voorgedaan.
Nieuw gestart bedrijf
De vierde situatie is het starten van een nieuw bedrijf. Om hier aanspraak op te kunnen maken moet zijn voldaan aan de volgende voorwaarden:
- Er moet een omgevingsvergunning zijn verleend voor 2 juli 2015 voor het oprichten van een bedrijf voor het houden van melkvee. Of er moet een voor 2 juli 2015 ingediende melding activiteitenbesluit milieubeheer voor het houden van melkvee zijn.
- Er moeten voor 2 juli 2015 onomkeerbare financiële verplichtingen zijn aangegaan;
- Er moet tussen 1 januari 2014 en 2 juli 2015 zijn gestart met de productie van melk bestemd voor consumptie of verwerking;
- Op 1 januari 2018 moeten er minimaal 15 melk- en kalfkoeien zijn gehouden;
- Er mag geen aanspraak worden gemaakt op de voorziening voor ophoging van fosfaatrechten, door een overname van een beëindigd bedrijf in de periode tussen 2 juli 2015 en 1 januari 2018 (zie hiervoor).
Wanneer aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan, wordt gekeken naar het verschil tussen het reeds vastgestelde aantal fosfaatrechten en een fictieve hoeveelheid fosfaatrechten, berekend op basis van de stalcapaciteit op 2 juli 2015. De fosfaatrechten worden vervolgens verhoogd met 50 procent van dit verschil, maar wordt weer niet verhoogd als het verschil kleiner dan 10 procent is.
Ingrijpen van overheidswege
De laatste mogelijkheid om het aantal fosfaatrechten te verhogen, bestaat wanneer er sprake is geweest van realisatie van een natuurgebied of de aanleg of onderhoud van een publieke infrastructuur en er daardoor op 2 juli 2015 tijdelijk minder melkvee werd gehouden of tijdelijk over minder fosfaatruimte werd beschikt.
Om een beroep te kunnen doen op deze verhogingsmogelijkheid, zal eerst moeten worden aangetoond dat er slechts tijdelijk minder melkvee werd gehouden of tijdelijk over minder landbouwgrond werd beschikt als gevolg van het publieke project.
Wanneer dat aannemelijk kan worden gemaakt, dan wordt de hoeveelheid fosfaatrechten verhoogd met het aantal kilogrammen fosfaat waarvan deze onder normale omstandige (dus zonder het publieke project) zouden zijn meegenomen bij de vaststelling van het aantal fosfaatrechten. De verhoging vindt niet plaats alsdeze minder is dan 5 procent van het reeds vastgestelde fosfaatrecht.
Om op één van onderstaande gronden in aanmerking te komen voor een verhoogd fosfaatrecht
moet melding worden gedaan bij de minister. Dit kan middels een formulier op RVO.nl dat voor 1 april 2018 moet zijn ingediend.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: BenthemGratama advocaten
Beeld: Susan Rexwinkel