Exportwaarde Ierse zuivel in 2022 met een derde gestegen
![Gesmolten cheddar. Deze kaas is een van de belangrijkste drijvers van de Ierse kaasexport.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/06/87/983/gesmolten_cheddar.-detail.jpg)
Dat meldt vakblad ZuivelZicht. De goede resultaten zijn vooral te danken aan sterk gestegen prijzen voor boter, mager melkpoeder en cheddarkaas.
De totale Ierse melkplas groeide volgens het Ierse bureau voor de statistiek met 0,7 procent ten opzichte van 2021. Ierland telt 17.500 melkveehouders. Zij zijn samen goed voor ruim 8,8 miljard kilo melk.
Het volume dat werd geëxporteerd, nam met 5 procent toe. Drie Ierse zuivelcoöperaties, Lakeland Dairies, Dairygold en Tirlán (voorheen Glanbia), zijn verantwoordelijk voor pakweg driekwart van de Ierse zuivelexport.
Boter, kaas en melkpoeder
Boter was vorig jaar peperduur, net zoals in Nederland. De boterinkomsten liepen dankzij de met 26 procent gestegen prijzen op tot een record van 1,32 miljard. Nog steeds komt er redelijk wat Ierse boter de noordwest-Europese markt op.
Ook de Ierse kaas deed het goed: hier ging de exportwaarde met 25 procent omhoog naar 1,3 miljard euro. Cheddar is hier de voornaamste motor, aldus ZuivelZicht, met opvallend hoge exportinkomsten uit Spanje (+ 40 procent) en België (+ 70 procent).
Iers mager melkpoeder liep vorig jaar ook goed. De totaalomzet nam met 44 procent toe tot 560 miljoen euro. Binnen de EU groeide de afzet zelfs met 77 procent. Volgens Bord Bia profiteerden de Ieren hier van een lager productieniveau van mager melkpoeder in andere landen, waaronder Duitsland, Italië en Nederland.
![Foto van Gineke Mons](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/77/694/gien_nov_2022.150x150.jpeg)
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Pixabay
Bron: Zuivelzicht