Rundvleesmarkt op lange termijn onder druk ondanks opleving

Op dit moment is de markt voor rundvlees echter stabiel. In het deze maand verschenen rapport wordt een complex beeld geschetst van vraag en aanbod van rundvlees in de Europese Unie en op de wereldmarkt. Dat leidt tot een grote spreiding in de prijsontwikkeling scenario’s die berekend zijn voor de periode van 2017 tot en met 2030.
Politieke factoren
Een van de redenen is de ontkoppelde EU steun voor zoogkoeienhouderij. Sommige landen hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om deze zoogkoeienpremie te handhaven. Deze politieke factor is dan ook van groot belang voor de prijsvorming. Misschien wel de allerbelangrijkste factor is de ontwikkeling van de melkproductie. Toen de melkquotering werd afgeschaft schakelden vleesveehouders in de EU landen met de grootste rundvee populaties om naar melkproductie, waardoor het aanbod van rundvlees fors daalde. Dat leidde tot een prijspiek. Vervolgens werd het mes in de melkveestapel gezet. Desondanks bleef de prijs stabiel. Dat is vooral te danken aan gestegen export van levend vee naar landen zoals Turkije en export van rundvlees naar landen buiten de Europese Unie.
Langetermijn trend
Maar de relatief lage voerprijzen zullen het aanbod van rundvlees uit Zuid-Amerika doen stijgen. Bovendien zet de dalende lange termijn trend die de consumptie van rundvlees in de Europese Unie al jaren vertoont, zich voort. De onzekerheid die de computerberekeningen daarover laten zien is veel minder groot dan de prijsvariatie, die de Agricultural Outlook tot en met 2030 beschrijft. Deze berekeningen tonen ook een opvallend veel hogere prijs in de Verenigde Staten, vergeleken met de wereldmarkt. Dat blijft ook op de langere termijn zo, verwachten de EU marktdeskundigen.
Meer vleesconsumptie
Overigens is de vleesconsumptie recent gestegen. Dat geldt voor alle vleessoorten, maar zeker ook voor rundvlees. Dat is te danken aan de toegenomen economische welvaart, na jaren van financiële crisis.