EU: groei zuivel wereldhandel vlakt af op langere termijn

De Europese Unie neemt naar schatting 30 procent van dit extra jaarlijkse volume voor haar rekening. In het tijdvak van 2014-2016 groeide de wereldhandel in zuivel dubbel zoveel, omgerekend in liters melk.
Melkconsumptie neemt af
De melkconsumptie in de Europese Unie neemt verder af, verwacht de Europese Unie. De groei bestaat dan ook niet uit handel in melk, maar in verwerkte producten voor pizza’s, pasta’s en cake, afkomstig van melkpoeder en kaas. Met name mozarella kaas zit in de lift.
30 procent meer melk in Ierland
Ondanks deze groeiende vraag naar verwerkte zuivelproducten groeit de veestapel in de meeste landen waarschijnlijk niet mee. In Oost Europa stijgt de melkproductie per koe jaar op jaar maar wordt de afname van de veestapel niet tot staan gebracht, en in West Europa dreigt inkrimping van de veestapel vanwege milieudoelen. Deze milieudoelen stimuleren ook de melkproductie per koe. Nederland wordt als voorbeeld genoemd. Ierland vormt de grote uitzondering. Daar groeit de melkproductie in Ierland tot 2030 met maar liefst met 30 procent.
Biologisch naar 10 procent totaal
Niet alleen de milieudruk en de klimaatdoelen zetten de ontwikkeling van de veestapel en de melkproductie onder druk, ook de opkomst van de biologische sector speelt een rol. Nu neemt in landen zoals Oostenrijk en Denemarken de biologische melkveehouderij 10 procent van het totaal voor haar rekening, maar in 2030 is dat percentage voor de Europese Unie in zijn geheel van toepassing. Aangezien de melkproductie per koe gemiddeld 30 procent lager is, heeft dat een negatieve invloed op de totale melkplas die de Europese Unie in 2030 produceert.