Animo Dynamisch voeren fors gedaald

Het aantal bedrijven dat met het programma Dynamisch voeren werkt, is sinds 2015 met een derde afgenomen. Daar zitten volgens leverancier Agrovision een aantal bedrijfsbeëindigers tussen, maar ook een aantal veehouders die zijn gestopt omdat ze van mening waren dat het systeem de melkproductie per koe te veel belemmerde. Volgens Fokko de Vries, teamleider support melkvee bij Agrivision, is het aantal gebruikers dit jaar stabiel gebleven. „Dit zijn een groep vaste gebruikers die al jaren goede ervaring hebben met het voersysteem.”
Net als Agrovision, merkt ook Rovecom dat er op dit moment weinig vraag is uit de markt naar Rendement voeren, een programma met een vergelijkbare strekking als Dynamisch voeren. „We merken dat veehouders meer gericht zijn om het maximale uit de koeien te halen en minder met het voeren op saldo bezig zijn”, stelt Marius Hans Troost, productmanager diervoeding bij het bedrijf.
Uniform Agri werkt met voersysteem Saldo voeren. Directeur Harm Jan van der Beek geeft eveneens aan dat het aantal gebruikers de laatste twee jaar niet meer is toegenomen.
Onderschat systeem of hype?
Melkvee vroeg de leveranciers en een onderzoeker van Wageningen UR of deze voersystemen beter of minder passen in een tijdperk zonder melkquotum en met fosfaatrechten. Daarover verschillen de meningen. De een spreekt van een onderschat voersysteem, de ander is van mening dat het meer een hype was. Ook vertellen twee melkveehouders hun ervaring met het gebruik ervan.
Lees het volledige artikel in de komende editie van vakblad Melkvee, dat op zaterdag 23 december verschijnt.