‘Nadenken over vervanging oude koelinstallatie melktank’

De prijsstijging heeft vooral te maken met Europese regelgeving die de zogenoemde F-gassen (ozonafbrekende stoffen zoals CFK's , HCFK's en HFK's) wil terugdringen. Dit houdt in dat conform de huidige F-gassenverordening, het aantal HFK koudemiddelen wat op de markt gebracht geleidelijk wordt afgebouwd van 100 procent in 2015 naar uiteindelijk 21 procent in 2030. In 2018 is de stap gemaakt naar 63 procent. Vanaf dit jaar mag er slechts 45 procent van de oorspronkelijke hoeveelheid op de markt gebracht worden.
Maar niet alleen de regelgeving. Ook de markt van koelmiddelen is volop in bewegen. Leverancier van koelmiddelen, Westfalia, stelt dat het wereldwijde aanbod van de belangrijkste grondstoffen voor de productie van koelmiddelen ontoereikend is. Er wordt een tekort gemeld voor perchloorethyleen (gebruikt voor R-125, component voor R-410A & R-407C), trichloorethyleen (hoofdzakelijk voor R-134a) en fluorspar. De redenen hiervoor zijn een sterke wereldwijde vraag in combinatie met het effect van de orkaan "Ida" in de VS, omdat sommige productie-installaties in de VS de productie hebben moeten stopzetten.
Lagere kosten en Energie- en investeringsaftrek
Volgens DLV kan bij de stijgende prijzen het doordraaien met een oude installatie wel eens een dure optie worden. Er zijn inmiddels volop natuurlijke koudemiddelen beschikbaar. Onderhouds- en keuringskosten zijn volgens het adviesbedrijf vaak lager bij natuurlijke koudemiddelen. Zeker bij oudere installaties daalt bij aanschaf van een nieuwe installatie ook het energieverbruik. Daarnaast kan de hoge Energie-investeringsaftrek (EIA) van 55 procent op natuurlijke koudemiddelen, een reden zijn om over te schakelen. DLV raadt daarom aan om niet te wachten totdat de installatie echt kapot is, maar vooraf een plan en een berekening te maken.