ABN Amro: Melkprijsdaling vroeg in 2018 onvermijdelijk

Volgens de bank heeft dit te maken met de extra melkaanbod door de hoge melkprijzen en de sterke euro, wat zorgt voor lagere bulkprijzen van boter en melkpoeders. Die staan al langere tijd onder druk, maar doordat langetermijncontracten in met name kaas vertragend werken, kon de melkprijs nog een tijdje op niveau blijven.
Toen de EU-commissie echter in oktober aangaf de interventie van magere melkpoeder in 2018 sterk te gaan beperken, verzwakte ook de markt voor foliekaas snel. ABN Amro vreest dat daardoor veel melk naar de kaasbakken zal stromen in 2018. De kaasprijs daalde afgelopen tijd zo snel dat een aanzienlijke daling van de melkprijs vroeg in 2018 onvermijdelijk lijkt.
De bank geeft aan dat de prijsontwikkeling in de tweede helft van 2018 vooral bepaald zal worden door het melkaanbod in de EU en Nederland. In Nederland zal de productie dalen als gevolg van de nieuwe fosfaatwetgeving.
Driejaarlijkse cyclus
Hoewel de markt altijd verassingen biedt en de mondiale zuivelconsumptie de komende jaren nog steeds verder doorgroeit, ziet ABN AMRO wel een steeds terugkerende trend. Elke drie jaar lijkt de melkprijs te pieken als gevolg van een tekortsituatie op de wereldmarkt met hoge zuivelprijzen. Als gevolg daarvan groeit de mondiale melkproductie, wat weer leidt tot een overschotsituatie en lage melkprijzen. Het gevolg is dat de melkproductie weer afneemt en een tekortsituatie ontstaat.
ABN Amro trekt deze lijn door en geeft aan dat de Nederlandse melkveehouder zich na het goede jaar 2017 al weer moet voorbereiden op een lastiger periode in 2018 en 2019, waarna in 2020 naar verwachting weer een nieuwe melkprijspiek zou ontstaan.