Hoogleraar: AH-plusmelk niet zonder risico’s

Dit zegt Hans van Trijp, hoogleraar Marktkunde en Consumentengedrag van Wageningen UR. De hoogleraar wijst op de extra kosten die deze veehouders moeten maken om aan het concept te leveren. „Als deze keten na drie jaar crasht, dan lijden de betrokken boeren grote schade.”
Sterk concept
Ondanks deze kanttekening is Van Trijp niet negatief over het concept. „Ik ben een groot voorstander van marktdifferentiatie. Ik vind het dan ook dapper van Albert Heijn dat ze duurzaamheid gaat belonen in de vorm van een meerprijs aan de boeren.” Hij vindt het sterk dat Albert Heijn integrale duurzaamheid nastreeft. „Duurzaamheid is zeer complex, met milieu- en welzijnskenmerken die elkaar soms in de weg zitten. Kenmerken als weidegang en CO2 combineren tot een integraal concept vind ik sterk, zowel marktkundig als voor het milieu.”
Of drie cent voor de veehouder voldoende is om de extra kosten te dekken, durft de hoogleraar niet te zeggen. „Het mooie is dat Albert Heijn de boeren een bonus betaalt voor duurzame productie. Dat is beter dan veel milieuwetgeving die leidt tot extra kosten, zonder dat de boeren een hogere prijs krijgen.”
‘Kracht ligt op de boerderij’
Van Trijp durft niet te voorspellen of het concept een succes wordt. Volgens hem moet zo’n nieuwe zuivelketen zich de komende jaren bewijzen. „Melk was altijd een bulkproduct waarbij de boer uitwisselbaar was. De meerwaarde en differentiatie werd gecreëerd in de zuivelfabriek. We hebben al biologische melk en drie-sterren-vlees waarbij aan de bron meerwaarde wordt gecreëerd. Daar borduurt de AH-plusmelk op door. Het succes moet nog blijken, maar ik denk dat daar, op de boerderij, de kracht van de Nederlandse landbouw ligt. Toch verwacht ik dat Albert Heijn ook nog veel goedkope mainstream melk blijft verkopen naast deze plusmelk.”
Lees ook: Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: Resource Wageningen UR
Beeld: Wikipedia