Opbrengst nedersoja dit jaar uitzonderlijk hoog
Van de 26 Drentse nedersojaboeren, teelden 21 boeren het gewas dit jaar voor het eerst. Dat het aantal boeren zo explosief stijgt, komt door steunmaatregelen vanuit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. De drie noordelijke provincies investeerden samen ruim 100.000 euro in de teelt van nedersoja. Dat bedrag stijgt volgens de Drentse CDA-gedeputeerde Henk Jumelet in 2018 naar bijna 180.000 euro.
Kansen voor melkveehouders
De Nederlandse sojaoogst komt in zijn geheel terecht bij Agrifirm in Emmeloord, waarna het verkocht wordt aan de voedingsmiddelenindustrie. Agrifirm-directeur Ruud Tijssens ziet ook kansen voor veehouders in de noordelijke provincies om hun eigen soja te telen: „Het zal voor een melkveehouder wel lastiger zijn dan voor een akkerbouwer, omdat die akkerbouwer gemiddeld meer kennis van teelten heeft dan de melkveehouder. We gaan op zoek naar manieren om melkveehouders daar bij te helpen.”
Tijssens legt uit waarom Agrifirm deze teelt stimuleert: „Soja wordt al heel lang geïmporteerd en gebruikt in veel producten. Maar in tropische landen wordt veel regenwoud gekapt om soja-akkers te maken. We willen twee dingen: de import verduurzamen en om de hoek gaan telen. Bijkomend voordeel is dat de nedersoja niet genetisch is gemodificeerd. Afnemers vragen steeds vaker om soja uit de eigen regio, waar niet met gentechnologie aan gesleuteld is.”
Rustteelt
Rick en Gert-Jan Nijhoff uit Noordbarge zaaiden dit jaar drie hectare soja in. Zij vertellen over hun ervaringen: „Voor ons boeren is soja een mooie rustteelt om de grond weer aan te laten sterken. Soja haalt heel veel stikstof uit de lucht en stopt dat in de grond. Daardoor hoeven we niet te bemesten. Na de soja-oogst blijft er extra stikstof achter in de bodem, handig voor het volgende gewas. Aan het begin van de teelt moet je wel opletten want vogels zijn dol op de ontkiemende sojaboontjes die uit moeten groeien tot planten", vertellen de broers Nijhoff, die dit jaar een goede oogst hadden. Soja brengt meer geld op dan graangewassen, maar de opbrengst in kilo's per hectare is wel minder dan bijvoorbeeld bij tarwe.”