Geen uitstel boete fosfaatreductieplan
De melkveehouders die in hoger beroep in het ongelijk waren gesteld door de rechter, moeten nu een torenhoge boete betalen omdat ze hun veestapel niet voldoende hadden gereduceerd. CDA-kamerlid Jaco Geurts wijst er op dat veel van deze boeren zich nog niet als knelgeval kunnen aanmelden onder het fosfaatrechtenstelsel, en vroeg de minister om de betaling van de boete op te schorten. Een eventuele boete kan dan geïnd worden, wanneer duidelijk is of de betreffende boeren een knelgeval zijn of niet.
Ook ChristenUnie-kamerlid Carla Dik-Faber vroeg vanwege deze reden om uitstel van betaling voor deze boeren. Schouten ging hier niet in mee. Het fosfaatreductieplan 2017 en het fosfaatrechtenstelsel dat in 2018 ingaat zijn verschillende stelsels, argumenteerde ze in een Kamerbrief.
De ondernemers die rechtszaken tegen de Staat hebben aangespannen, hebben dat voor eigen rekening en risico gedaan. Nu de rechter hen in het ongelijk heeft gesteld, moeten ze alsnog aan de regels voldoen. Zij worden niet anders behandeld dan bedrijven die geen rechtszaak hebben aangespannen. De minister wijst erop dat met RVO een betalingsregeling kan worden getroffen, en dat, als de heffing via het melkgeld wordt ingehouden, de zuivelondernemingen maximaal de helft kunnen inhouden. Op die manieren worden de melkveehouders al tegemoet gekomen.