Bel Leerdammer; melkprijs is wel eerlijk

Volgens Bel Leerdammer is er al in april 2009 een brief gestuurd waarin het nieuwe prijsbeleid uiteen is gezet. ‘Daarin staat dat voor de melkprijs geen boven- of ondergrens wordt aangehouden. Bovendien is toen aangegeven dat de melkprijs mede afhankelijk is van drie factoren: de macro-economische ontwikkelingen binnen Nederland en Europa, de ontwikkelingen binnen de zuivelmarkt op Europees niveau en de situatie op de kaasmarkt met name in West-Europa. Deze melkprijsbepaling zijn door Bel Leerdammer in alle voorjaars- en najaarsvergaderingen in de periode 2010-2015 toegelicht,” zo stelt het bedrijf in een verklaring.
Daaraan wordt toegevoegd dat het bedrijf in 2014 en 2015 zwaar werd getroffen door de problemen met Rusland; ‘De boycot legde namelijk de export naar Rusland stil. Een significant gedeelte van de kaasexport naar Rusland was afkomstig van Royal Bel Leerdammer. Dit heeft consequenties gehad voor de, door Royal Bel Leerdammer uitbetaalde, melkprijs. Daarnaast hadden ook de macro-economische ontwikkelingen binnen Nederland en Europa over de periode 2010-2015 een negatief effect op de kaasmarkt’.
Op 1 november is met de groep veehouders gesproken; ’Dit had een verkennend karakter. Royal Bel Leerdammer hoopt op de mogelijkheid van een redelijke dialoog en zal zich daarvoor inspannen.’
Berekende verschil 0,25 tot 2,80 euro
Mr. Te Biesebeek maakte eerder deze week bekend dat inmiddels een groep van zo’n 180 melkveehouders zich tot hem hebben gewend en dat er een juridische procedure wordt voorbereid. In september waren dat nog maar zo’n 60 boeren. Volgens de Zwolse advocaat zouden de boeren een kleine 10 miljoen euro te weinig uitbetaald hebben gekregen. Volgens de veehouders loopt het berekende verschil op van 0,25 euro in 2010 tot 2,80 euro per 100 kilo geleverde melk in 2015.
Bij Bel Leerdammer wordt gemiddeld ruim 70.000 ton kaas per jaar geproduceerd. De 740 miljoen kg melk wordt geleverd door 1300 melkveehouders, voor het overgrote deel gevestigd in een straal van 50 kilometer rond de fabrieken in Schoonrewoerd en Dalfsen.
Tekst: Lauk Bouhuijzen