Fosfaatrechten nekken zeldzame runderrassen
Dat blijkt uit een enquête, die de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) hield onder 75 melkveehouders met zeldzame rassen. Het betekent dat weer een substantieel deel van de zeldzame rassen, die samen slechts een kwart procent van de Nederlandse rundveestapel tellen, verdwijnt.
Tijdelijke redding
Begin dit jaar gaf ex-staatssecretaris Martijn van Dam de zeldzame huisdierrassen een uitzonderingspositie. Het zeldzame vee dat na 1 oktober 2016 werd geboren, viel buiten het fosfaatreductieplan. Voor de fosfaatrechten lijkt die uitzonderingspositie echter niet meer te gelden. „Dat betekent de doodsteek voor de zeldzame rassen”, stelt Geert Boink, voorzitter van SZH. „Krom dat de rassen in het voorjaar nog gered werden en driekwart later alsnog geslachtofferd worden.”
Code rood
Sinds afgelopen zomer overlegt de stichting met het ministerie van Economische Zaken. Tot nog toe zonder resultaat. „We zijn nog steeds aan het overleggen, maar hebben niet de indruk dat we progressie boeken”, zegt Boink. „Het is op dit moment al code rood voor onze oorspronkelijke runderrassen. Er zijn EU-gelden beschikbaar om zeldzame veerassen in stand te houden. Die zou Nederland kunnen gebruiken om fosfaatrechten voor de zeldzame rassen te financieren. Onze buurlanden maken al gebruik van subsidies voor zeldzame rassen, maar Nederland niet. Van Dam erkende afgelopen zomer dat de Nederlandse overheden ‘vergeten waren’ aan te kloppen voor deze EU-subsidiemiddelen.”
MRIJ ook bijna zeldzaam
Een runderras wordt gemarkeerd als ‘zeldzaam’, wanneer er minder dan 6.000 fokdieren met een leeftijd van twee jaar of ouder van het ras zijn. „Het MRIJ-ras valt nog niet onder deze categorie, maar dat kan zomaar heel snel wel het geval zijn”, denkt Boink. „Er zijn nog 9.000 koeien met 100 procent MRIJ-bloedvoering en in totaal 13.000 met minimaal 87,5 procent MRIJ-bloed. Door de fosfaatrechten kan dit aantal ook zomaar onder de 6.000 zakken.”