Toelating glyfosaat met vijf jaar verlengd
De toelating voor Roundup zou op 15 december aflopen.
Binnen de EU is lange tijd gesteggeld over een nieuwe toelating voor dit middel, dat door chemiereus Monsanto op de markt wordt gebracht.
In 2015 kwam de wereldgezondheidsorganisatie WHO met een rapport dat stelde dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is. Een Amerikaans onderzoek onder 54.000 boeren wees in november echter uit dat er juist geen relatie zou zijn tussen het gebruik van glyfosaat en kanker.
AMPA
Tegenstanders van het middel hameren erop dat Roundup slecht is voor het milieu. Een onderzoek door een groep internationale wetenschappers (onder leiding van Wageningen UR) bevestigt ook dat het glyfosaat-afbraakproduct AMPA op veel plaatsen in de boden aanwezig is.
Boerenorganisaties in Europa voeren juist aan dat Roundup belangrijk is om onkruid onder controle te houden en daarmee de voedselproductie veilig te stellen. Er zijn geen alternatieve middelen voorhanden die net zo krachtig werken, stellen zij.
10 jaar
Lange tijd was er in Brussel discussie over de periode waarmee de toelating verlengd zou worden. Nederland stond eerst (onder aanvoering van minister Kamp) een verlengingsperiode voor van tien jaar, zoals ook de Europese Commissie voorstelde. Kersvers landbouwminister Carola Schouten stelde het Nederlands standpunt echter bij. Zij steunde het voorstel van diverse landen om te gaan voor een toelatingsperiode van slechts vijf jaar, om uit de impasse te komen.
Uiteindelijk is er gestemd over een nieuwe toelating voor vijf jaar. Achttien landen (waaronder Nederland) stemden voor; negen landen (waaronder Frankrijk en Italië) waren tegen. Portugal onthield zich van stemming.
'Duidelijkheid'
De Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca reageerde opgetogen, al had deze koepelorganisatie nog liever een verlenging van vijftien jaar gezien. Greenpeace en consumentenorganisatie Foodwatch reageerden juist teleurgesteld.
Landbouwminister Carola Schouten gaf te kennen dat het goed is dat er nu duidelijkheid is. Zij stelt dat de komende periode nu moet worden gebruikt om te werken aan alternatieven voor het middel. "Daar zal ik mij voor inzetten."
Bezinnen
De bedoeling is dat de EU zich de komende vijf jaar gaat bezinnen op de vraag hoe nu verder met glyfosaat. Een Europees burgerinitiatief tegen het middel kan inmiddels al rekenen op de steun van ruim 1,3 miljoen Europeanen. Het Europese parlement voelt er wel voor om glyfosaat in de komende vijf jaar uit te faseren, maar daar willen de lidstaten nog niet aan.