Stelsel fosfaatrechten gaat volgend jaar definitief in
Het doel van het fosfaatrechtenstelsel voor melkvee is dat de productie van fosfaat onder het fosfaatplafond komt en blijft. Het stelsel richt zich uitsluitend op bedrijven met melkvee (diercategorie 100, 101 en 102) omdat de melkveehouderij door het schrappen van het melkquotum sterk is gegroeid, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hierdoor werd het productieplafond voor fosfaat overschreden.
Aanvulling
Vanaf het moment dat het stelsel van fosfaatrechten in werking treedt, mag een melkveehouder niet méér fosfaat produceren dan het aantal fosfaatrechten dat hij in bezit heeft. Het stelsel van fosfaatrechten voor melkvee is een aanvulling op de al bestaande stelsels, zoals de gebruiksnormen en -voorschriften, de mestverwerkingsplicht en de regelgeving rond verantwoorde en grondgebonden groei van de veehouderij.
Het stelsel van fosfaatrechten heeft een aantal overeenkomsten met de huidige stelsels. Zo wordt voor 'melkvee' de definitie aangehouden uit de Wet Verantwoorde Groei Melkveehouderij (VGM).
1 recht = 1 kilo fosfaat
Fosfaatrechten worden uitgedrukt in kilogrammen fosfaat: 1 recht is 1 kilogram fosfaat. Het aantal geregistreerde fosfaatrechten geeft aan hoeveel dierlijke mest met melkvee geproduceerd mag worden op een bedrijf in 1 kalenderjaar.
Meer informatie staat op de site van de RVO.