Droge maiskuil voorkomen in 2023
Het optimale drogestofgehalte van een maiskuil is afhankelijk van de verhouding kolf-plant. De kolf is leidend, deze moet goed rijp zijn voor een volledige zetmeelopbrengst. Bij een geslaagde kolfontwikkeling is een totaal drogestofgehalte van plant + kolf 35 tot 38%.
Afgelopen jaar is veel mais met ruim 40% tot zelfs 50% drogestof ingekuild. De risico’s hiervan zijn:
- Droge mais is moeilijker te verdichten en heeft daardoor een veel hogere kans op broei en schimmelvorming. Broei levert een voederwaardeverlies van 20 – 30 VEM per dag en een verminderde drogestofopname van 10 – 20%
- Droge mais is minder smakelijk, waardoor de voeropname van het vee afneemt
- Droge mais verteert veel trager voor en is minder goed verteerbaar voor het vee. De zetmeelbenutting is lager en in maisrijke rantsoenen ligt darmverzuring op de loer.
Het is duidelijk dat mais te droog hakselen veel geld kost, doordat je voederwaarde mist die je met andere voercomponenten moet compenseren.
Digitaal de afrijping voorspellen
Met het nieuwe platform Agrility van LG zijn bovenstaande problemen verleden tijd. Naast modules voor gewasgroei en opbrengstvoorspelling, bevat Agrility namelijk een nauwkeurige voorspelling van de afrijping. Daarmee plan je ruim van tevoren de loonwerker in op het optimale drogestofpercentage.
Zo werkt het:
Agrility is in 2023 exclusief verkrijgbaar voor alle telers van LG snijmais. Voor slechts € 90,- heb je een jaar lang toegang tot het platform en volg je jouw maispercelen digitaal. Meld je hier aan > of vraag je ruwvoerspecialist om uitleg: