
‘Loop in het voorjaar een rondje door de wei’

Hebben de weers- of bodemomstandigheden schade veroorzaakt? En speelt de droogte van de afgelopen zomers nog parten? De situatie is op ieder bedrijf anders. Om antwoord op deze vragen te krijgen is het advies om in het voorjaar de ontwikkeling van het gras in de gaten te houden. Een regelmatig rondje door de wei is een belangrijke basis voor graslandverbetering.
Wanneer is het tijd voor graslandverbetering
Door een zogenaamde farmwalk kan beoordeeld worden of doorzaaien of herinzaai van het grasland nodig of interessant is. Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat doorzaaien pas echt rendabel is wanneer er minder dan één gezonde spruit Engels raaigras aanwezig is per vierkante decimeter. Kijk daarnaast ook naar de botanische samenstelling van de zode en het aantal open plekken in het perceel.
Pak de bron aan
Voordat er gestart wordt met doorzaaien of herinzaai is het advies om mogelijke oorzaken, waardoor graslandverbetering noodzakelijk is, in beeld te krijgen.. Door middel van een bodemanalyse kunt u controleren of de pH in orde is. Met een prikstok controleert u of er storende lagen aanwezig zijn. Bij een afwijkende pH of een storing de laag kunnen bekalken of gericht diepwoelen goede maatregelen zijn. Als de bodem in orde is met voldoende organische stof, bodemleven en een juiste pH zonder storende lagen, kan gestart worden met de graslandverbetering.
Zorg voor ideale omstandigheden
Bij doorzaaien gaat het erom het nieuwe gras zo snel mogelijk gekiemd te krijgen en zonder al te veel concurrentie te laten groeien. Zorg dat het jonge gras de concurrentie om vocht en licht met het andere gras aankan. Op tijd lichtjes aftoppen door beweiding maakt het nieuwe gras sterker. Het resultaat is een dichte zode en dus minder onkruiddruk.
Houd na herinzaai rekening met het bemestingsadvies voor vernieuwd grasland. Het advies is een startgift van 30 kg N/ha, bij voorkeur in de vorm van stikstofkunstmest zoals Nutramon. Deze KAS wordt geadviseerd vanwege de hoge stikstofefficiëntie, de snelle beschikbaarheid van stikstof en het toegevoegde magnesium. De stikstofgift wordt gevolgd door een eerste lichte snede (1000-1500 kg ds/ha), dat de groei en het uitstoelen van het gras bevordert en de onkruiddruk beperkt.
Strooi met kennis
NutriNorm is hét platform voor nieuws, praktische tips, informatie en adviezen over bodem en bemesting. Via deze databank vindt u alle praktische informatie over bodem en bemesting die een melkveehouder nodig bij zijn of haar dagelijkse bedrijfsvoering. NutriNorm is onderdeel van OCI. OCI levert naast kennis over bemesting ook hoogwaardige stikstofproducten zoals Nutramon.