Dalende temperatuur: geen groei kalf bij tweemaal daags 2,5 liter melk

Het najaar is steevast een lastige periode wat betreft de kalveropfok. Naast het moeilijk sturen van het stalklimaat, speelt ook de buitentemperatuur een grote rol. Nu de temperaturen dalen, is het advies dan ook om zowel de melkgift als de concentratie melkpoeder te verhogen. Volgens Van Erp wordt de relatie tussen voeding en buitentemperatuur nog wel eens onderschat.
Vuistregel
Ook Wiebe Veenstra van Vetvice is deze mening toegedaan. „Als je kijkt naar de thermoneutrale zone van een kalf van enkele weken oud, dan heeft het bij een omgevingstemperatuur beneden de 15 graden al extra energie nodig om zichzelf warm te houden.” Hij noemt als vuistregel een extra energiebehoefte van 2 procent, bij elke graad onder de 10 graden. „Daarmee houd je de groei op peil.” Hij legt uit dat wanneer een kalf groeit, ze ook meer warmte produceert en een lagere temperatuur beter kan verdragen. „Daarnaast heeft het dier meer weerstand tegen temperatuurschommelingen.”
‘Nestscore’
Naast de rol van voeding, wijzen de adviseurs ook op het belang van de hoeveelheid stro bij jonge kalveren. Volgens Marjolein Feiken van Valacon moet het hok niet alleen droog zijn, maar kan een dik ligbed met stro ervoor zorgen dat het kalf de warmte beter kan vasthouden. Ze wijst daarbij naar een onderzoek van de Universiteit van Wisconsin (USA) waarbij werd aangetoond dat de ‘nestscore’ invloed heeft op het percentage luchtwegaandoeningen bij een bepaald aandeel bacteriën in de lucht. Ook Veenstra geeft aan dat Vetvice op basis van dit onderzoek de ‘nestscore’ gebruikt in het advies naar haar klanten.
In het vakblad Melkvee van 25 november staat een uitgebreid artikel over het klimaat in jongveestallen. Daarin geven de drie genoemde adviseurs hun mening over de manier van ventileren en delen ze praktische tips om de ventilatie te verbeteren.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Susan Rexwinkel, Roodbont Publishers