Groot onderzoek toont waarde A2-melk aan

Het onderzoek werd uitgevoerd in China waaraan 600 proefpersonen meededen. De bevindingen zijn vorige week gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift in het Verenigd Koninkrijk.
Bij de proef dronken de proefpersonen eerst melk met het A1-eiwit, en daarna A2-melk. De onderzoekers beoordeelden de effecten na één, drie en twaalf uur. Bij het drinken van de A2-melk, vertoonden de deelnemers verbeteringen in de spijsvertering, in vergelijking met wanneer zij conventionele melk dronken.
Eerder toonde een kleinere proef in Australië al aan dat melk die A2-eiwit bevat, gemakkelijker is voor het spijsverteringsstelsel. Vorig jaar bleek uit een ander kleinschalig onderzoek in China dat mensen met lactose-intolerantie A2-melk kunnen drinken zonder problemen met de spijsvertering.
Doorbraak
Volgens gerenommeerde specialisten Dr. Anthony Hobson, klinisch directeur van het Functional Gut Clinic, in Londen en consultant gastro-enteroloog Dr. Anton Emmanuel, is het onderzoek een doorbraak omdat het de grootste menselijke proef tot nu toe is die de verschillen tussen de impact van het A1- en A2-eiwit aantoont. „Er werd altijd gewezen naar lactose als enige oorzaak van melkallergie. Dit onderzoek suggereert dat de problemen van veel patiënten met zuivelproducten in feite specifiek veroorzaakt kunnen zijn door het A1-melkeiwit. „Een eenvoudige omschakeling naar melk met alleen het A2-eiwit zou een belangrijk onderdeel kunnen zijn van symptoombestrijding voor mensen die lijden aan melkintolerantie.”
‘Grote gevolgen voor melkmarkt’
Thomas Grupp, eigenaar van KI-organisatie Bayern Genetik hecht grote waarde aan het onderzoek. „Het is een onafhankelijk onderzoek wat mede gefinancierd is door de Nieuw-Zeelandse overheid. Het opent een grote melkmarkt omdat alleen al in Zuidoost-Azië meer dan 1 miljard mensen geen melk drinken vanwege melkallergie.” Op de stierenkaarten van de meeste KI-organisaties is tegenwoordig aangegeven welk type eiwit de stier aan haar dochter vererft.