Countus: één op de vijf melkveehouders kan fosfaatrechten kopen
Het accountantskantoor berekent dit op basis van fosfaatrechten van 100 euro per kilo fosfaat. Daarbij wordt als uitgangspunt een robuuste bedrijfsvoering met een goede aflossingscapaciteit en een normale onttrekking voor privé en vervangingsinvesteringen genomen. De gemiddelde melkprijs wordt gesteld op 34,50 euro per 100 kilo melk.
Volgens specialist melkveehouderij Jaap Gielen van Countus betekent dit nog niet dat de aankoop van fosfaat voor deze veehouders ook direct renderend is. „Wanneer we kijken naar het directe rendement, dan zal het percentage veehouders nog lager zijn. We rekenen namelijk met een afschrijvingstermijn van vijf jaar. De meeste bedrijven zullen pas na vijf jaar ook rendement maken op de investering. We weten alleen niet hoe lang het fosfaatrechtenstelsel blijft. De tijdelijkheid van het stelsel is middels een amendement in de Tweede Kamer aangenomen, maar regulering via productiebeperking is eenvoudiger.”
Toch kan het volgens Gielen nog steeds een goede overweging zijn om in fosfaatrechten te investeren. „Ook al zou er geen direct rendement op de investering worden gemaakt, voor de continuïteit van het bedrijf kan het dan nog steeds een overweging zijn om in fosfaatrechten te investeren. Melkveehouders doen er goed aan om nu hun positie te bepalen en inzichtelijk te maken wat de consequenties zijn van de invoering in januari 2018.”
Bijeenkomsten
Countus organiseert in het noorden, oosten en midden van het land een serie bijeenkomsten. Daar komen de genoemde cijfers en hoe melkveehouders hun bedrijfsvoering het beste kunnen inrichten als de fosfaatrechten een feit zijn, aan de orde. Het accountantskantoor zegt inspirerende ideeën te hebben voor melkveehouders.