Dairycampus test droogzet-app
De app maakt gebruik van individuele koe-eigenschappen als melkproductie, celgetal en het lactatienummer van de koe. Het ‘Droogstand op maat’-onderzoek resulteerde eerder al in een beslisboom, waaruit bepaald wordt welke droogstandslengte voor de individuele koe optimaal is. De app maakt gebruik van die beslisboom.
Iedere koe anders
Verkort of niet droogzetten van koeien komt de energiebalans, stofwisseling en vruchtbaarheid van de koe in de volgende lactatie ten goede, maar kost wel melkproductie. Daarbij kan een koe zonder droogstand moeilijker tegen subklinische mastitis behandeld worden. De onderzoekers van Wageningen universiteit hebben aanwijzingen dat verkort droogzetten de ene koe beter past dan de andere. De app moet veehouders helpen welke strategie voor welke koe het beste uitpakt.
Planning proef
De proef startte in augustus 2017 en loopt tot juli 2018. In deze periode volgen de onderzoekers 150 koeien tussen 10 weken voor- en 14 weken na afkalven. Er worden metingen en analyses gedaan op melkproductie en celgetal van de dieren.
‘Droogstand op Maat’ richt zich op de optimale toepassing van een verkorte droogstand en onderzoekt de gevolgen voor zowel het individuele dier (rantsoen, welzijn, gezondheid), als het bedrijf (winstgevendheid) en de keten (milieu, antibioticagebruik). Het eerste experiment binnen dit project op de Dairycampus in Lelystad startte in het voorjaar van 2014.