Extra drijfmest zorgt voor Topkuil
Dekker is een van de negen deelnemers uit Flevoland. Zijn voorjaarskuil scoorde een 8. De kuilen in de Topkuil-competitie worden beoordeeld op vijf graadmeters: VEM, ruw eiwit, de verteringssnelheid van de celwanden (kdNDF), de zwavelindex en de conserveringsindex. De verteringssnelheid van de celwanden lag aan de hoge kant, waardoor er niet de maximale score van een 10 is gehaald.
Flevolandse melkveehouders halen die 10 overigens zelden, meldt Jaap Gielen van Countus. Dat komt doordat het gehalte ruw eiwit bij gewasopbrengsten van boven de 3 ton drogestof per hectare niet de minimale 160 gr RE haalt. Gezien de productiecapaciteit van de grond is de bemestingsruimte maar beperkt, stelt hij.
BEN- en BES-pilot
Het is volgens hem dan ook niet vreemd dat 3 Flevolandse melkveehouders deelnemen aan de BEN-pilot en 2 melkveehouders in de BES-pilot, onder wie Johan Dekker. In beide pilots wordt geëxperimenteerd met een aangepaste stikstofgebruiksnorm, bepaald aan de hand van meerdere jaren grasopbrengsten via de KringloopWijzer. In de BEN-pilot is stikstofgebruiksnorm aangepast via kunstmest, in de BES-pilot via drijfmest.
Extra drijfmest
Dekker kon in 2017 voor het derde jaar op rij extra drijfmest aanwenden binnen een verhoogde derogatie van 325 kilogram stikstof. Daarbij werd de gebruiksruimte voor kunstmeststikstof verlaagd.
Hij bemestte de eerste snee met 35 kuub drijfmest, aangevuld met 7 kuub water. Water helpt om de benutting van de stikstof uit drijfmest te vergroten en de emissie van ammoniak te verlagen. Het reduceren van ammoniakemissie is dan ook een belangrijke eis binnen de BES-pilot, aldus Gielen.
Daarnaast werd 55 kg N per hectare uit Entec gegeven. Op 5 mei is de eerste snee geoogst. De gemiddelde opbrengst bedroeg 4.700 kilo drogestof per hectare, met 970 VEM en 160 gram ruw eiwit. "Met weinig bijvoeding is goed gemolken van deze voorjaarskuil. Een Topkuil met drijfmest!", aldus Gielen.
Topkuil-evenement
Morgen, donderdag 9 november, vindt in Havelte (Drenthe) de zesde editie van het Topkuil-evenement plaats. Dit keer ligt de focus op de benutting van graskuilen.
Na de lezingen en workshops, volgt de ontknoping van de Topkuilcompetitie. Alles speelt zich af in Havelte, in het dorpshuis en op het melkveebedrijf van de familie Gras. De bijeenkomst is gratis toegankelijk voor melkveehouders.
Voor meer informatie klikt u op deze link.