Wageningen Universiteit zoekt ‘duurmelkers’
Op initiatief van Duurzame Zuivelketen begon Wageningen Universiteit recent met een onderzoek naar de mogelijkheden van het duurmelken van koeien. Doel van het project ‘Lactatie op Maat’ is om de lactatie van de melkkoeien te verlengen. Daarmee daalt het aantal transitieperiodes in het leven van de koe. Het afkalfproces en de start van een nieuwe lactatie brengt telkens risico’s met zich mee, aldus de onderzoekers. Langere lactaties betekent minder afkalfmomenten en zouden de gezondheid van het dier dus ten goede moeten komen.
Drie groepen
Voor het project worden 150 melkkoeien op Dairy Campus verdeeld in drie groepen: vroeg na afkalven insemineren, normale tijd na afkalven insemineren en laat na afkalven insemineren. Daarna worden de koeien de gehele lactatie en de volgende lactatie gevolgd om te bekijken wat de effecten zijn op diergezondheid, vruchtbaarheid, persistentie, levensduur, kalveren, individueel koemanagement en het economisch resultaat.
De onderzoekers verwachten dat de melkgift van de koe bij het uitstellen van het inseminatiemoment persistenter is. Eén van de melkveehouders die deelneemt in het netwerk ‘Duurmelken’, is Peter de Wit. Hij deelt tijdens de bijeenkomst op 16 november zijn ervaringen met het bewust verlengen van de tussenkalftijd.
Met deelnemers aan het netwerk ‘Duurmelken’ wordt intensief informatie over het project ‘Lactatie op Maat’ uitgewisseld. Dat levert praktijkervaringen op voor de onderzoekers en de eerste onderzoeksresultaten voor de veehouders.