NZO en Nevedi leggen gebruik gefractioneerde vetten aan banden

NZO en Nevedi hebben afgesproken om de gemiddelde landelijke waarde van het vetzuur palmitinezuur de komende maanden terug te brengen tot het niveau van winter 2014, toen er nauwelijks pensbestendige vetten werden gevoerd aan melkvee. Het vermijden van pensbestendige vetten in de melkveerantsoenen moet voorkomen dat de hardheid van het melkvet verder toeneemt.
Om dat te realiseren beëindigt de diervoerindustrie de komende maanden het gebruik van gefractioneerde pensbestendige vetten voor melkvee. Daarnaast zal Nevedi via haar leden en andere leveranciers van diervoeders proberen te sturen op het landelijk gemiddelde niveau van palmitinezuur (C16:0) en de zogenoemde ‘Solid Fat Content’ (maat voor hardheid van melkvet) dat overeenkomt met de waarden van de winter van 2014.
Problemen bij verwerking
De afgelopen tijd is het gebruik van pensbestendige vetten in voer voor melkvee toegenomen. Pensbestendige vetten worden niet verteerd in de pens van de koe en kunnen leiden tot een stijging van de hardheid van het melkvet. Als die ontwikkeling de komende wintermaanden (wanneer het melkvet van nature al harder is) doorzet, kunnen er volgens de beide organisaties problemen ontstaan bij de verwerking van melk tot vetrijke zuivelproducten. De voedselveiligheid is niet in het geding, zo benadrukken NZO en Nevedi.
Qlip zal de melk van melkveebedrijven monitoren op het gehalte aan vetzuren. Ook zal de landelijke SFC-waarde van melkvet worden bepaald. Gezamenlijk wordt er nog gekeken naar een oplossing voor de langere termijn.