Getoaste sojaboon als alternatief voor gehard vet

Dit product, met de naam Covasoy FF, bevat veel onverzadigde vetzuren en heeft daarmee juist een positief effect op de melk- en kaaskwaliteit. De getoaste volvette sojabonen zijn middels een specifiek proces bestendig zijn gemaakt. Dit is volgens de leverancier uniek, omdat de volledige sojaboon niet veel wordt toegepast in de melkveehouderij. Dit heeft te maken met het feit dat de olie vooral gebruikt wordt voor de humane consumptie en dat koeien maar een beperkte hoeveelheid aan vet in de pens aan kunnen, zonder dat het negatieve effecten heeft op de penswerking. Door het bestendig maken kan de koe veel meer vet verwerken.
Praktijkproef
Volgens de leverancier levert het voeren van Covasoy FF een productiestijging van 2,5 kilo melk op. Het bedrijf baseert dat op een onderzoek op een groot melkveebedrijf met meer dan 400 koeien. Op het bedrijf werd een halve kilo soja, een halve kilo tarwegistconcentraat en een halve kilo startbrok vervangen door anderhalf kilo Covasoy FF. De melkproductie steeg in een aantal weken van 33 naar 35,5 kilo melk, terwijl het vetgehalte met 0,11 procent daalde en het eiwit met -0,02 procent redelijk stabiel bleef. Ook meldt het bedrijf een betere vertering van de mest en een betere mestconsistentie.
Volgens Feedvalid hoeft het vetgehalte niet omlaag te gaan met het product maar is het lagere vetpercentage bij een praktijkproef waarschijnlijk een verdunningseffect door de productiestijging. „Doordat het onverzadigde vet in pensbestendige vorm aanwezig is, blijft het vetgehalte beter op peil. Dit in tegenstelling tot het voeren van onverzadigde vetten vanuit gras of lijnzaad.”
‘Beter saldo dan bij gehard vet’
Uit verschillende peilingen blijkt dat 30 procent van de melkveehouders een product op basis van bestendig vet bijvoert. In de praktijk valt het rendement van het voeren van bestendige vetten nog wel eens tegen. In de december-editie van 2015 van vakblad Melkvee, is een rekensom opgenomen waaruit blijkt dat er een flinke melk(vet)productie nodig is en een goede melkprijs, om het voeren van vet te laten renderen.
De leverancier ziet voor Covasoy wel een duidelijk rendementsvoordeel. Dit heeft te maken met het feit dat de sojaboon 35 procent ruw eiwit bevat en daarmee tegelijk een waardevolle eiwitbron zijn. De pensbestendige getoaste sojaboon kost op dit moment rond de 45 euro per 100 kilo.
Een uitgebreid artikel over getoaste bestendige sojabonen, is te lezen in de komende editie van vakblad Melkvee, dat op zaterdag 28 oktober verschijnt.