De Marke: 19 ton drogestof maïs zonder drijfmest en kunstmest
Door de jaren heen heeft het bedrijf een toonaangevende positie ingenomen met betrekking tot de ruwvoerproductie en mineralenefficiëntie. Eén van de maatregelen is het niet meer bemesten van stikstof op scheurland. Dit doet het proefbedrijf om hoge nitraatgehaltes in het grondwater te voorkomen. Wel noemt de Marke het tijdig vernietigen van de graszode als voorwaarde om de minerelen goed te kunnen benutten.
De uitzonderlijk hoge opbrengst heeft ook te maken met de goede groeiomstandigheden. Waar andere jaren droogte, natte of de temperatuur de groei van de maïs beperkte kon het gewas dit jaar bijna ongeremd doorgroeien.
In de 25 jaar dat de Marke bestaat is er veel gebeurd op het gebied van de ruwvoerteelt. Zo refereert het proefbedrijf naar het feit dat in de jaren tachtig nog 100 kuub drijfmest en 500 kilo stikstof kunstmest per hectare werd gestrooid. Dat is nu gedaald naar 55 kuub en 200 kilogram stikstof. Dit is meer dan een halvering van stikstof en fosfaat per hectare. De gewasproductie is echter niet gedaald maar juist gestegen.
Vanggewas en drijfmest in rij
Een aantal maatregelen om dit te bereiken hebben hun basis bij De Marke. Naast het niet bemesten van scheurland was De Marke als eerste bezig met het telen van een vanggewas na maïs om de achtergebleven stikstof te benutten. Ook introduceerde het proefbedrijf de onderzaai van het vanggewas in juni. Daarnaast werd op De Marke het toedienen van drijfmest in de rij ontwikkeld. Wat betreft de grasteelt houdt het bedrijf zich bezig met het nauwkeurig toedienen van drijfmest bij de juiste weersomstandigheden en past het geen drijfmest meer toe na 1 juli. Volgens De Marke hebben deze resultaten bijgedragen aan het verkrijgen van de eerste derogatie in Nederland.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Geert van den Biggelaar