ABN Amro: Brexit zet Nederlandse export onder druk
De Britten zijn voor hun voedselvoorziening voor een kwart afhankelijk van de EU. Het Verenigd Koninkrijk heeft een lage zelfvoorzieningsgraad. Nederland is één van de belangrijkste toeleveranciers van kip naar het Verenigd Koninkrijk. In totaal gaat 16 procent van de totale Nederlandse vleesexport naar het Verenigd Koninkrijk.
Export naar Verenigd Koninkrijk valt lager uit
De druk op de prijzen van deze producten neemt echter toe. De daling van het Britse pond maakt ook Nederlandse producten duurder voor de Britten. Als gevolg hiervan viel de export van voedingsmiddelen naar het Verenigd Koninkrijk in het begin van 2017 tegen ten opzichte van de export naar andere Europese landen. Mogelijke importheffingen na de Brexit kunnen dit effect versterken, voorziet ABN Amro.
De Nederlandse handel moet hier slim op inspelen, adviseert de bank. Het combineren van de expertise van Nederlandse ondernemers en afnermers in het Verenigd Koninkrijk kan voor beide partijen een voordeel opleveren. ABN Amro noemt als voorbeeld Thanet Earth, een joint venture tussen Nederlandse teeltbedrijven en een Britse verkoop- en marketingorganisatie. Dit bedrijf omvat een groep gelijkgestemde ondernemers die samenwerken om hun positie in het Verenigd Koninkrijk te versterken. Nederlandse vruchtgroentetelers hebben hiermee een impuls gegeven aan de Britse glastuinbouwsector.
Voldoende ruimte en goede markt voor export
Nederlandse ondernemers kunnen nu ook de stap nemen om hun relatie met de Britten te verstevigen, want ondanks de koersverschillen blijft er volgens de bank voldoende ruimte en een goede markt voor kwaliteitsproducten uit Nederland. Het Verenigd Koninkrijk zal deze producten ook na de Brexit blijven importeren, want vraag naar veilig, betaalbaar en gezonde voeding blijft bestaan, meent de bank.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Agrio archief, Fenneke Wiepkema