Akkoord met ‘Mercosur-landen’ funest voor Europese rundvleessector

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie wil kost wat kost dat de onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen (Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraquay en Venezuela) voor 1 januari 2018 een akkoord opleveren. Juncker heeft dat eind vorige week verklaard op de Europese top van regeringsleiders in Brussel.
„Men onderschat al te vaak het belang van de Mercosur-landen voor de Europese Unie", zei Juncker na afloop van de top. Het Zuid-Amerikaanse handelsblok bestaat uit Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela. Juncker beweerde nog dat, gemeten naar volume, een goed akkoord met Mercosur acht keer groter is dan het handelsakkoord met Canada en vier keer dan dat met Japan.
Massale invoer
Junckers plan botst echter op het standpunt van de Franse president Emmanuel Macron. Die wil in de eerste plaats dat de Europese handelspolitiek de Franse arbeiders en boeren voldoende bescherming biedt tegen een akkoord met Zuid-Amerika. Hij vreest, samen met enkele andere EU-leiders en de hele Europese rundvleessector, dat de Europese veehouders onherstelbare schade zullen lijden als de Zuid-Amerikaanse onderhandelaars, die stevig aan dit onderhandelingspunt vasthouden, hun zin krijgen. De Mercosur-landen eisten zelfs een jaarlijkse invoerquotum van 100.000 ton rundvlees zonder invoerheffingen.
De vraag naar rundvlees in de EU is de afgelopen tien jaar met 20 procent gedaald. Meer concurrentie door een massale invoer vanuit Zuid-Amerika zal de rundvleesmarkt doen instorten, zo vreest de EU-rundvleessector.
‘Winst beperkt’
Het European Centre for International Political Economy in Brussel weerlegt het belang dat Juncker hecht aan het handelsakkoord met de Zuid-Amerikaanse landen. Directeur Fredrik Erikson acht de winst voor de Europese economie eerder beperkt. De handel tussen beide handelsblokken is volgens hem niet zo belangrijk. „In 2015 bedroeg de Europese exportwaarde naar de Mercosur landen 46 miljard euro. Europa investeerde in 2014 voor een bedrag van 387 miljard euro in deze landen en is zo de grootste buitenlandse investeerder in deze landen”, aldus Erikson.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Ellen Meinen