‘Dalende zuivelnoteringen nog geen reden tot paniek’

Volgens Kappers moet er naar het hele krachtenveld in de zuivelmarkt gekeken worden om de melkprijs ontwikkeling in te schatten. „Dat is nu lastig om te bepalen. Zuivellanden als Nieuw-Zeeland en Australië starten rond deze tijd weer hun melkseizoen. Draaien zij een goed seizoen, dan heeft dat gevolgen voor de aanbod van melk op de wereldmarkt en daarbij de melkprijs. Wat de vraag naar zuivel betreft, zien we dat China weer stevig aantrekt. Over het algemeen is de wereldeconomie wel fragiel, maar positief gestemd.”
Kostprijs neemt toe
Uit de voorlopige cijfers van het derde kwartaal van de Margemonitor van Melkvee.nl en Alfa Accountants blijkt dat de kostprijs nog redelijk constant is gebleven. De hogere melkprijs zorgt er dan ook voor dat de marge over het rollend jaargemiddelde weer in de plus staat: 2,30 euro per 100 kilo. „Boeren kunnen dus weer een spaarpotje opbouwen.” Kappers verwacht wel dat de kostprijs in het vierde kwartaal zal toenemen. „Door de goede resultaten in 2017 neemt ook de belastingdruk toe. Veehouders zullen dit willen beperken door in het laatste kwartaal nog investeringen en onderhoud te doen.”
Noodzakelijke investeringen moeten gebeuren. Toch waarschuwt Kappers om zuinig om te gaan met het gespaarde geld. „Er zal ook weer een tijd komen dat de melkprijs weer omlaag gaat en het moeilijker wordt om de rekeningen te betalen. Veehouders doen er verstandig aan daar nu al op te anticiperen. Een liquiditeitsprognose is en blijft daar onderdeel van. Er zijn een aantal ondernemers die al snel in problemen komen als de melkprijs daalt. Omstandigheden zijn natuurlijk verschillend, maar voor een deel heeft dit ook te maken met onvoldoende inzicht in het financieel management op het bedrijf.”
Afbouw obligaties
Wat de rente betreft staan we aan de vooravond van een verandering in het beleid, stelt Kappers. „De rente is nog steeds laag, maar de Europese Centrale Bank gaat de opkoop van obligaties, die de rente laag houden, wel geleidelijk afbouwen. Vooral voor veehouders die veel kortlopende leningen hebben, zal een hogere rente uiteindelijk invloed hebben op de kostprijs en de rentabiliteit van de onderneming.”