Melk is een mensenrecht in Afrika

‘Vrijheid van honger is een fundamenteel mensenrecht, zoals beschreven in diverse mensenrechtenverdragen. Honger is dus een flagrante schending van mensenrechten. En omdat de mens recht heeft op voldoende en voedzaam eten, heeft de mens recht op melk’, zo redeneert Rahul Colaco. Als marktleider heeft FrieslandCampina in Nigeria een grote verantwoordelijkheid, vindt de directeur. De Nigeriaanse regering heeft zich tot doel gesteld de rekening voor de enorme importen van voedsel terug te dringen, waarvan alleen al de post zuivel 1,2 miljard Euro bedraagt.
Investeren in kleinschaligheid
FrieslandCampina wil de honger bestrijden, maar meteen ook banen creëren, en wel binnen de kleinschalige boerengemeenschappen. Want ook de stedelijke groei vormt een enorm probleem. Het belang van landbouw is immers niet te onderschatten, zodat de trek naar de stad op z’n minst minder urgent wordt. Een beter boerenleven dus. En dat betekent volgens Colaco investeren in kleinschalige boeren. ‘Wij geloven in kleinschalige melkveehouderij’, vertelt de directeur van Nigeria’s grootste zuivelfabriek. ‘Grootschalige landbouw werkt niet. Het is veel te duur.’ Colaco overziet de landbouw wereldwijd wanneer hij dit concludeert: ‘Ja, er zijn wel voorbeelden van grootschalige melkveehouderij met rond de duizend melkkoeien. Maar het aantal succesvolle bedrijven is zeer beperkt.’ De directeur wil de boeren niet klein en arm houden. Hij wil dat ze klein en succesvol worden. Winstgevend. Colaco is overtuigd van het landbouwpotentieel van Afrika, waar meer dan 60 procent van alle inwoners afhankelijk is van landbouw . Waar een transitie van zelfvoorzienende landbouw naar commerciële landbouw een grote invloed heeft op de hele maatschappij.
Voordeel op lange termijn
‘Een transitie naar professionele, commerciële landbouw helpt de ontwikkeling van de hele maatschappij. Banen worden gecreëerd in verwerking, distributie en marketing.’ Investeren in kleinschalige landbouw vergt meer inspanningen en ook meer geld dan het bouwen van een grote boerderij die onder de juiste omstandigheden produceert. ‘Maar het grote voordeel komt op de lange termijn. Een investering in kleinschalige familieboeren is een investering in de toekomst.