'Jagers verantwoordelijk voor agriterreur'
Volgens bronnen van de krant is het begonnen met de ruilverkaveling in 2012. "Als een jager gronden huurt van een boer, dan hoort dat recht bij ruilverkaveling in tact te blijven. Maar dat is destijds niet gebeurd", aldus een gedupeerde jager. De Wildbeheerseenheid Maas en Waal West had daar op moeten letten, maar heeft dat niet gedaan, volgens de gedupeerde.
De jagers zouden vervolgens hun frustratie hebben geuit via het aanrichten van vernielingen bij boeren, die allemaal op de een of andere manier banden hebben met die betreffende wildbeheerseenheid (WBE).
Voorzitter Piet de Leeuw van de WBE Maas en Waal West wijst de beschuldigingen aan het adres van zijn organisatie af. "Als een jager ergens niet meer welkom is, dan ligt dat aan de grondeigenaar en niet aan de WBE." De boer besluit zelf aan wie hij zijn jachtgronden wil verhuren, zegt De Leeuw.
Dupe
Ondertussen zijn de agrariërs de dupe. Er is door de - tot nu toe anonieme - saboteurs voor duizenden euro's schade aangericht, onder meer door roestvrijstalen buizen en spijkers te verstoppen in percelen maïs. Daar lopen hakselaars op kapot. In april dit jaar werden ook honderden fruitboompjes in het gebied omgezaagd. Een paar weken terug zijn 150 gesealde balen graskuil kapotgesneden.
Maïskuil
Bij de gebroeders Reijnders in Wamel werden onlangs grote scheuren aangetroffen in het afdekzeil van de maïskuil. De broers hebben een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar de dader(s).
De politie neemt het scenario dat boze jagers achter de vernielingen zitten, serieus. Maar tot nu toe heeft de politie nog geen verdachten op het oog, aldus de Gelderlander.