NoorderlandMelk start met Vlog-melk
NoorderlandMelk geeft hiermee gehoor aan de vraag van kaasproducent Royal A-ware, die voor de Duitse kaasmarkt op zoek is naar melk die is geproduceerd van gegarandeerd GMO-vrij veevoer. Voor de Vlog-melk (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik) betaalt Royal A-ware een cent extra per kilo melk.
Voorafgaand aan de productie van Vlog-melk moeten veehouders eerst drie maanden Vlog-gecertificeerd veevoer hebben gevoerd. Daarom wordt vanaf 1 december 2017 gestart met de pilot. Later instromen is om logistieke redenen niet mogelijk. Veel voerleveranciers kunnen dit soort voer al leveren, volgens de coöperatie. Zelfgeteeld voer als gras en mais is standaard GMO-vrij in Nederland.
Omschakelperiode betaald
NoorderlandMelk omvat 150 boeren met samen 100 miljoen kilo melk. Om leden te motiveren om mee te doen, betaalt NoorderlandMelk tijdens de drie maanden van de omschakelperiode uit eigen zak een cent extra per kilo melk. De eerste aanmeldingen komen intussen binnen, laat Langereis weten. Hij doet geen uitspraken over het gewenste volume dat nodig is voor de pilot.
Gentechvrije melk en zuivelproducten zijn vooral in Duitsland zeer gewild. Diverse zuivelproducenten spelen hierop in. Zo is FrieslandCampina gestart met een pilot met Vlog-melk, met twee groepen boeren: een in Friesland en een in Noord-Brabant. Ook Cono Kaasmakers in Middenbeemster is met een (kleine) pilot bezig.
Weidegang naar 90 procent
De leverancierscoöperatie heeft de afgelopen periode in diverse huiskamerbijeenkomsten de visie voor 2020 uiteengezet. Langereis geeft aan dat een van de doelen van NoorderlandMelk is om het percentage weidegang te verhogen van 75 naar 90 procent.