Ameco slacht eerste runderen op nieuwe locatie Apeldoorn

De huidige slachtcapaciteit van ongeveer 1.500 runderen per week is op de nieuwe slachterij iets groter, tot wekelijks 1.900 runderen. Volgens Jan van Westreenen, eigenaar-directeur van Ameco, ligt de nadruk binnen zijn bedrijf vooral op kwaliteit boven kwantiteit. “Als je in de slachtwereld mee wilt blijven doen, zul je moeten beschikken over een modern bedrijf. Daarnaast zetten we in op het nog beter verwaarden van de geslachte runderen.”
Hollands melkrund
Ameco koopt de slachtrunderen zelf in, uitsluitend in Nederland. Het vlees wordt onder meer verkocht onder het label Hollands melkrund. De jaaromzet van de slachterij en het verwerkingsbedrijf van Ameco is 95 miljoen euro.
‘Buik van Amsterdam’
De reden voor de bedrijfsverplaatsing is volgens Van Westreenen de herontwikkeling van het Food Center door de gemeente Amsterdam. “In de ‘buik van Amsterdam’ is straks alleen nog ruimte voor distributiecentra en woningbouw. Het Amsterdam abattoir moet weg. Omdat ik de bereikbaarheid van Amsterdam problematisch vind, heb ik gekozen voor nieuwbouw in Apeldoorn. Een centrale locatie, ook gezien onze aanvoer van runderen vanuit heel Nederland.”
Naam Ameco blijft
De 45 vaste medewerkers gaan mee naar de nieuwe vestiging. Ameco werkt daarnaast met honderd tot 125 uitzendkrachten. “De werving voor de nieuwe vestiging is inmiddels afgerond door het uitzendbureau”, aldus Van Westreenen. De naam Ameco, wat staat voor Amsterdam Meat Company, blijft ongewijzigd. “De handelsnaam is Ameco. Of de ‘A’ in die naam nu staat voor Amsterdam of Apeldoorn, maakt wat de afkorting betreft niet uit.”
In de Vee & Gewas van komende zaterdag staat meer nieuws over de bedrijfsverplaatsing van Ameco.
Tekst: Ina Kooistra