NZO wijst verzoek Netwerk Grondig af: geen vrijwillige Kringloopwijzer
„Voor de Kringloopwijzer is wat ons betreft een verkeerde insteek gekozen”, zegt voorzitter Foppe Nijboer van Netwerk Grondig. „Naar ons idee ligt een duurzame toekomst van de melkveehouderij verankerd in het principe van grondgebonden boeren. Pas dan kan er sprake zijn van een robuuste melkveehouderij.” De Kringloopwijzer is in beginsel opgezet om een duurzame melkveehouderij te realiseren, maar klopt volgens Nijboer inhoudelijk niet. „De cijfers zijn niet juist. Bedrijven, waarvan het voer via de Rotterdamse haven het land binnenkomt en die hun mest weer afzetten, springen er in dit systeem naar verhouding beter uit. De milieubelasting wordt door de Kringloopwijzer niet meegeteld, maar afgewenteld op voerproducenten in het buitenland.”
‘Rijdende trein die doordendert’
De melkveehouders die juist het meest duurzaam boeren, worden in de huidige Kringloopwijzer – vergeleken met hun intensief boerende collega’s – benadeeld volgens Netwerk Grondig. Daarmee bereiken de organisaties achter de Kringloopwijzer het tegenovergestelde, van wat ze zeggen na te streven. Nijboer: „Dit hebben we uitvoerig onder de aandacht gebracht bij de betrokken instanties. Toch is het net een rijdende trein, die doordendert. Zelfs na het negatieve oordeel van de minister. We hebben uitgebreid gesproken met Oscar Meuffels en Werner Buck, respectievelijk directeur en bestuurslid van de NZO, met Han Swinckels, projectleider Kringloopwijzer van Zuivel.nl en met Mona van Spijk, programmamanager Duurzame Melkproductie van de NZO. We hebben gezegd dat de Kringloopwijzer inhoudelijk niet deugt. Alles wordt wel serieus genomen, is onze indruk, maar toch zijn we er helaas niets mee opgeschoten.”
Grondig mogelijk in Stuurgroep
Wel heeft Netwerk Grondig een uitnodiging van de NZO ontvangen om zitting te nemen in de Stuurgroep Kringloopwijzer. Deze stuurgroep is samengesteld uit vertegenwoordigers van LTO, NZO, de Nederlandse Vereniging van Diervoederindustrie (Nevedi), het ministerie van Economische Zaken en Zuivel.nl. Nijboer: „Hierop moeten we ons nog beraden, we hebben nog niet iets toegezegd.”
Zorgen over hightech-koers
Foppe Nijboer zegt zich zorgen te maken over de richting, die de Nederlandse landbouw lijkt op te gaan. „Ik ben er erg van geschrokken dat de Rabobank zo openlijk de precisielandbouw promoot. Daar vechten we met elkaar tegen. We moeten niet de kant op van een hightech melkveehouderij, waarin alles met zendertjes wordt gemeten met als doel het rantsoen zo efficiënt mogelijk af te stemmen op een zo hoog mogelijke productie. Dat is een vorm van intensieve melkveehouderij, die haaks staat op de duurzame beginselen van Netwerk Grondig. De Rabobank lijkt hiermee te kiezen voor de Dijkhuizen-doctrine.” Aalt Dijkhuizen, eerder bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research, pleitte enkele jaren geleden voor een zo efficiënt mogelijke landbouw, met een zo hoog mogelijke productie. Dit zou per saldo beter zijn voor het milieu. Nijboer: „Als we willen inzetten op duurzaam produceren, wat ook de wens is van de samenleving, is dit niet de kant die we uit moeten.”
Tekst: Ina Kooistra-Vogel