Pacht populair in Denemarken en stijgt in prijs

Terwijl de prijs van losse kavels zandgrond daalde tot ver onder de 20.000 Euro per hectare, stegen de pachtprijzen de laatste jaren in Denemarken. De pachtprijs varieert nu van 540 tot 800 Euro per hectare, exclusief de EU hectaretoeslag. Dat meldt emigratie bemiddelingsbureau DanDutch Farms. Deze week hield deze onderneming informatie avonden in Assen en Heerenveen. De gemoderniseerde pachtwet in Denemarken biedt pachters weinig bescherming. DanDutch Farms raadt dan ook af te investeren in melkveehouderij met zo min mogelijk grond in eigendom, ook al is het rendement daarvan op het eerste gezicht groter.
Deense banken uitkopen
Wie in staat is de Deense banken bij bedrijfsovername uit te kopen en de exploitatie zonder financiering van hen te regelen , kan het beste zaken doen. Daarbij is het zaak om de beruchte lijken uit de kast te voorkomen. Deense banken nemen in tegenstelling tot Nederland niet het leeuwendeel van de financiering op een agrarisch bedrijf voor hun rekening, maar kunnen het deel aanvullen dat de zogenaamde kredietvereniging niet financiert. In het verleden gebeurde dat zeer ruimhartig. Nu is het omgekeerde het geval, al ziet DanDutchFarms meer mogelijkheden dan enkele jaren geleden. Toen stapelden de faillissementen zich op en dreigden ook de Deense banken failliet te gaan.
Voor-en nadelen
Vergeleken met Nederland kan het gebrek aan marktmacht in Denemarken een nadeel zijn. Slechts twee procent van het Deense melkvolume wordt niet door de Scandinavische mega coöperatie Arla verwerkt. Arla betaalt al jaren een iets lagere melkprijs dan FrieslandCampina, zo blijkt uit cijfers van milkprices.nl Inkopen als een bedrijf wordt overgenomen zonder leveringscontract aan Arla kost circa twee Eurocent per liter. Ook zijn de meeste variabele kosten hoger, zoals de dierenarts en reparatie van machines. Maar de loonwerker is goedkoper. En de ruimte op Jutland is onvergelijkbaar veel groter dan in Nederland.
Aardappelteelt
Dan Dutch Farms signaleert dat er ook belangstelling ontstaat voor de teelt van aardappelen in Denemarken. Vooral de teelt van zetmeelaardappelen zit in de lift, gezien de snelle groei van de verwerkende industrie en de overwegend droogtegevoelige zandgronden , die dankzij beregening wel geschikt zijn voor fabrieksaardappelen, maar veel minder voor de teelt van consumptieaardappelen en pootgoed. De interesse uit Nederland is zowel afkomstig van melkveehouders die het bedrijf met aardappelteelt willen combineren als van akkerbouwers en investeerders in grond.