‘Aandeel maïs in rantsoen veel groter effect dan voeren bestendig vet’

Cono, maar ook de NZO, voert op dit moment onderzoek naar het effect van het voeren van pensbestendig vet op de kaaskwaliteit. Zo zou het voeren van deze vetten invloed hebben op de zuurtegraad van de melk en de hardheid van de kaas. Hoewel de onderzoeken nog lopen wil Cono geen risico’s lopen en stelt de zuivelfabriek tot nader order het verbod in.
Verbod voorbarig
Volgens Fedde de Jong van Speerstra Feed Ingrediënts, leverancier van onder andere Bergafat, is het verbod van Cono wat voorbarig. „Hiermee geef je een signaal af wat niet alleen effect heeft op de leveranciers van Cono, maar ook op die van andere zuivelleveranciers. Dit is helemaal niet nodig."
De Jong geeft aan dat zij middels eigen onderzoek hebben aangetoond dat het voeren van pensbestendig vet inderdaad een kleine invloed heeft op de vetzuursamenstelling van de melk. „Die invloed is echter relatief klein als je het vergelijkt met de verschillen tussen de rantsoenen. Zo geeft een rantsoen met veel (snij)maïs ook een heel andere vetzuursamenstelling in de melk dan een grasrantsoen. Dat effect is veel groter."
Naast de vetzuursamenstelling reageert De Jong ook op de zuurtegraad, die bij het voeren van bestendig vet hoger zou zijn. „Wij hebben een paar keer een melding gehad van een verhoogde zuurtegraad, vrijwel altijd van robotbedrijven. Het voeren van bestendig vet heeft daar dus iets invloed op. Er zijn echter meer omstandigheden die invloed op de zuurtegraad hebben. Bij het overgrote deel van de bedrijven die bestendig vet voeren blijft die ruim onder de toegestane norm. Waar er wel problemen ontstaan heeft dit vaak meerdere oorzaken.”
Verschil in types vet
Ook Robert Meijer, marketing manager bij ForFarmers, vindt de reactie van Cono wat te eenzijdig. „Ik begrijp dat men geen risico’s wil nemen betreffende de productie van hun kaas. Maar nu wordt er één productgroep uitgelicht, terwijl er veel meer factoren zijn die het vetzuurpatroon in de melk bepaalt. Daar houden ze geen rekening mee.” Ook het type bestendig vet en de productiewijze is volgens Meijer van invloed. Wat betreft de zuurtegraad hoort Meijer in de praktijk nauwelijks problemen.
Ander geluid
Sipke Scheepsma, eigenaar van Micro Nutritions en leverancier van Alifet, laat een ander geluid horen. Hij begrijpt de reactie van Cono op het verbod van pensbestendige vetten. „Er zijn veel bestendige vetten in de omloop die inderdaad een negatief effect hebben op de vetzuursamenstelling en de zuurtegraad. Het is logisch dat Cono, zonder verder onderzoek, geen risico’s met haar kaas wil nemen. Er zijn er echter ook bestendige vetten die in de basis meer onverzadigde vetzuren bevatten. Die hebben juist een positief effect op de vetzuursamenstelling in de melk.”