FAO pleit voor vaccinatiecampagne lumpy skin disease
Lumpy skin disease (LSD) is het gevolg van een runderpokkenvirus dat wordt verspreid via bijtende insecten zoals vlooien, teken en muggen. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen. Runderen kunnen wel doodgaan aan de ziekte, die zich verder kenmerkt door huidknobbels en een dalende melkproductie.
Afrikaanse oorsprong
Tot een paar jaar geleden kwam LSD alleen in Afrika voor. In 2013 dook het ineens op in Turkije, waarna de ziekte zich snel verspreidde door negen landen in Oost-Europa en op de Balkan. Op het hoogtepunt in 2016 was er sprake van tweehonderd uitbraken in Europa. De ziekte veroorzaakte grote economische schade als gevolg van de lagere melkproductie, afgekeurde huiden en sterfte van 15 procent onder de besmette koppels.
Vaccinatie noodzakelijk
“Hoewel de Europese uitbraak in april tot stilstand leek gebracht na massale vaccinaties, zien we het de laatste maanden weer opduiken in Albanië, Griekenland en Macedonië. Dat is een signaal dat de ziekte nog niet volledig onder controle is en zich kan blijven verspreiden als we geen verdere maatregelen nemen”, aldus de tweede man van de FAO, Ren Wang. Preventieve vaccinatiecampagnes in landen als Kroatië, Bosnië en Herzegovina en het noorden van Servië zouden bijvoorbeeld een bufferzone kunnen creëren, stelt de FAO voor. Daarmee wordt voorkomen dat Lumpy Skin Desease zich verspreidt naar landen als Hongarije en Roemenië, die tot nu toe nog vrij zijn van de ziekte. De FAO maant de overheden in die regio om snel actie te ondernemen, voordat het nieuwe insectenseizoen komend voorjaar weer aanbreekt.
Onduidelijkheid verspreiding
Volgens Ren Wang is er ook meer onderzoek nodig naar de manieren waarop het virus zich verspreidt. Zo is bijvoorbeeld niet duidelijk of besmette koeien zonder klinische verschijnselen het virus ook verder kunnen verspreiden, en of de infectie tussen dieren kan worden overgedragen via het drinken van besmette melk.
De FAO is voorstander van vaccineren en wil 'stamping out' – het opruimen van complete besmette koppels – het liefst zien te voorkomen, vanwege de grote schade voor de getroffen veehouders.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: FAO