Naast maïs ook positieve effecten ‘Groen Fosfaat’ in gras
De proef werd gedaan bij de melkveehouders Theo van Gogh en Joris Buijs in Etten-Leur. De kleigrond bij de beide veehouders heeft een lage fosfaatbeschikbaarheid. Op zowel het proefveld als het controleveld werd 40 kuub drijfmest gereden en 370 kilo KAS-zwavel gestrooid. Op het proefveld werd vervolgens nog 500 kilo per hectare aan ‘Groen Fosfaat Gras’ bij bemest voor de eerste snede. De meststof bevat 0,3 procent stikstof, 5 procent fosfaat, 2 procent kali en 1 procent magnesium.
Bij de eerste snede lag de meeropbrengst op 18 procent. Omdat een zwaardere snede ook hergroeivertraging geeft bij de volgende snede, is de opbrengst over drie sneden gemeten. Na drie sneden lag de meeropbrengst op 5 procent. Het fosforgehalte bij gras van het ‘Groen Fosfaat’-veld was met 4,1 gram per kg DS beduidend hoger dan het gehalte bij het controleveld, namelijk 0,5 gram minder. Volgens de adviseurs van DLV blijkt hieruit dat extra fosfaat op deze percelen welkom was.
Derogatie
Vanwege de derogatiewetgeving kan er geen fosfaatkunstmest gegeven worden. De projectgroep ‘Groen Fosfaat’, waar DLV nauw bij betrokken is, ziet ‘Groen Fosfaat’ als een goed alternatief, omdat het van dierlijke mest gemaakt is. Wel wordt de meststof ook mestwet-technisch nog als dierlijke mest beschouwd.
Resultaten maisproeven tweede jaar
De proef met ‘Groen Fosfaat’ op mais loopt dit jaar voor de tweede keer. Op enkele plaatsen wordt er al gehakseld en op andere plaatsen volgt het hakselen zeer binnenkort. De resultaten van deze proeven worden later dit jaar verwacht, zo meldt DLV.