LTO waardeert belactie Milieudefensie

Volgens de LTO is de zuivelsector continu bezig met verduurzaming. „ Er zijn verschillende maatregelen en duurzaamheidsprogramma’s die melkveehouders stimuleren hun bedrijfsvoering aan te passen. Dat is goed voor de planeet, de consument en voor de melkveehouder en zijn zuivelonderneming.”
LTO wijst op het feit dat Nederlandse koeien vooral gras en mais van het eigen bedrijf eten, of uit de directe omgeving. „In het krachtvoer dat melkveehouders hun dieren bijvoeren, wordt sinds 2015 100 procent verantwoord geteelde soja gevoerd. Soja is 1,25 procent van het totale rantsoen. Daarnaast is de uitstoot van broeikasgassen per liter melk in Nederland een van de laagste ter wereld en laten ieder jaar steeds meer melkveehouders hun koeien in de wei grazen”, stelt de organisatie.
‘Magere waardering’
Volgens de LTO is het dan ook waar, wat Milieudefensie suggereert, dat al deze inspanningen niet geheel in de prijs die de melkveehouder ontvangt voor zijn liter melk terug te vinden is. „Wij vinden over de hele linie dat de waardering voor de inspanningen van boeren en tuinders mager is. Maar de prijs voor landbouwproducten en dus ook voor melk is van veel factoren afhankelijk. Onder meer van de handel in zuivel op de wereldmarkt. Er zijn jaren dat de inkomens onder druk staan en de boer weinig verdient. Prijzen van zuivel schommelen. Na een periode van lage prijzen is de melkprijs nu gestegen. Dat is een goede ontwikkeling en welkom voor Nederlandse melkveehouders, zeker gezien de investeringen die zij gedaan hebben en nog willen doen op het gebied van duurzaamheid.”