
Timothee versterkt een grasmengsel

Timothee is een zeer wintervaste grassoort. Hierdoor kunnen de percelen met veel Timothee vaak het eerste worden beweid of gemaaid na een strenge winter. Het gras heeft over het algemeen een redelijk hoge structuurwaarde. De structuur neemt toe naarmate het gras langer staat. Een nadeel hieraan is dat de smakelijkheid dan ook verminderd. In combinatie met een Engels raaigras is de verhouding tussen structuur en smaak optimaal. De stevige stengel van Timothee zorgt er ook voor dat het gras minder snel gaat liggen.
Geen kroonroest en N-efficiënt
Timothee is niet gevoelig voor kroonroest. Dat is een voordeel in de nazomer, zeker als de beschikbaarheid van N afneemt. In Engels onderzoek van AHDB liet timothee bij een lage N-bemesting een hogere N-efficiëntie zien.
Timothee lijkt op kweek
Timothee en kweek hebben beide een grijs-groene bladkleur. Timothee heeft een draaiende bladtop, een tongetje en geen oortjes. Het groeit niet in een haard zoals kweek en heeft ook geen ondergrondse uitlopers.
Kieming
Het zaad van een Timothee ras is erg klein. 1 gram Timotheezaad bevat namelijk circa 2500 zaden. Het zaad is 5 à 8 maal lichter dan het zaad van een Engels raaigras. Een nadelige bijkomstigheid van het fijne zaad is dat het weinig reserves heeft. Dit heeft een negatief effect op de opkomstfase van het gewas. Zaai grasmengsels met timothee bij voorkeur op tijd en zaai maximaal 1 cm diep.
Rassenlijst
Op de Rassenlijst staan timothee rassen die goed voldoen onder Nederlandse omstandigheden. Er wordt onder andere getest op opbrengst, ziekteresistentie, concurrentievermogen en standvastigheid.
Tekst: Plantum, Barenbrug, DLF, DSV, LG, DSV Zaden