Fotoserie: Bouma verdient voederbietenteelt dubbel en dwars terug
Samen met zijn ouders melkt hij 110 hoogproductieve koeien, die jaarrond op stal staan. Daarvoor teelt hij 3,5 hectare voederbieten. Bouma zit nabij Franeker, op redelijk zware klei, “op het randje van wat de bieten aan kunnen.” De bieten teelt hij op percelen waar eerst een paar jaar mais heeft gestaan. Na de bieten gaat er nog een teelt winterrogge of -gerst in, en dan in de zomer weer gras.
25 ton drogestof per ha
Vorig jaar haalde hij 115 ton bieten van een hectare. “Met 22 procent dorgestof zit je dan aan bijna 25 ton drogestof per hectare, zo'n 33.000 kvem. Dat haal je met geen enkel ander voedergewas”, zegt hij. “Het geeft een enorme plus op de bedrijfvoering.”
De teelt kost per hectare 1.400 à 1.600 euro, maar omgerekend levert het wel 4.800 euro op aan voederwaarde, geeft hij aan. De bietenteelt is ook gunstig voor de BEX, omdat er per hectare slechts 30 kuub drijfmest voor nodig is.
Hoge productie
De maatschap Bouma streeft naar een hoge productie; de koeien geven bijna 11.000 kilo per jaar. De 7 kilo bieten per koe per dag zijn daarom echt een extraatje, en geen krachtvoervervanger, volgens Bouma.
De koeien zijn gek op de bieten. "Als ze het ruiken, slopen ze alles", grapt de veehouder. "Ze selecteren de bietenbrokken er helemaal uit. Maar omdat we voldoende vreetplekken hebben, krijgen alle koeien toch voldoende."
Gehaltes omhoog
Sinds hij begonnen is met de bieten, is het vetgehalte met 0,35 procentpunt omhoog gegaan en het eiwitgehalte met 0,15 procentpunt. De maatschap levert 1,3 miljoen kilo melk per jaar. “Als het eiwitgehalte met 0,10 omhoog gaat, betekent dat 1.300 kilo eiwit meer. Alleen al op basis daarvan heb ik de teeltkosten er al twee keer uit.” Jaarrond beurt Bouma gemiddeld anderhalve cent boven de fabrieksprijs van FrieslandCampina, wat hij voor een groot deel toeschrijft aan de bieten.