Ravage op maïspercelen na eerste herfststorm
Vanuit het hele land verschenen foto’s van maïspercelen met afgeknakte maïsstengels. Toch waren er ook genoeg percelen, die de storm moeiteloos doorstonden. Martien van Lieshout, vertegenwoordiger veehouderij van P.G. Kusters, verklaart de verschillen: „Er zijn diverse factoren die een rol spelen bij het al dan niet afknakken van de maïs. Vooral de kolossale, zware gewassen waaien op zo’n moment plat. De regen maakt het gewas nóg wat zwaarder. Zeker wanneer de maïs nog redelijk groen is, knakt dat gewas snel af. Houtigere maïs heeft minder last van storm.”
Windrichting
Het kolossale karakter van het gewas is niet de enige reden, waarom maïs kan afknakken, weet Van Lieshout: „Een andere factor is de windrichting. Als de wind met de zaairichting mee staat, richt de storm niet zoveel schade aan. De maïsplanten staan dan immers dicht op elkaar. Wind in de flank is een ander verhaal. Iedere 75 centimeter staat één plant, die dan veel vatbaarder is voor een windvlaag.”
Toch snel oogsten
Van Lieshout adviseert getroffen maïstelers het gewas zo snel mogelijk te oogsten. „Met de regen van vandaag zakt het gewas alleen maar verder tegen de grond. Als de bek van de hakselaar nog onder de geknakte maïsstengels komt, kan de opbrengst nog best meevallen.”