Verplichte Kringloopwijzer mogelijk ter discussie bij FrieslandCampina
Als de verplichting in de najaarsledenvergaderingen opnieuw ter discussie wordt gebracht, zal het bestuur pas eind dit jaar een beslissing nemen. De mogelijkheid bestaat echter ook dat het hoofdbestuur begin oktober besluit, dat er niet wordt getornd aan de eerder gemaakte afspraak om de verplichte registratie van de mineralenkringloop voor alle leveranciers te laten gelden.
'Goed gevoel'
Gommer zei ‘een goed gevoel’ te hebben overgehouden aan de hoorzitting. Ook Wiegersma is van mening dat FrieslandCampina ‘iets moet doen’ met alle kritiek op de verplichte Kringloopwijzer, zeker nu er ook een duidelijk overheidsstandpunt ligt.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kwam onlangs met een vernietigend rapport over de Kringloopwijzer als mogelijk beleidsinstrument. Ook minister Kamp van Economische Zaken liet vorige week weten geen vertrouwen te hebben in de borging van het systeem. De Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland en de Nederlandse Zuivel Organisatie willen komend jaar evenwel in een uitgebreide pilot testen of de Kringloopwijzer voldoet als instrument in het stelsel van fosfaatrechten. Het nieuw te vormen kabinet moet hierover een beslissing nemen.
Sanctiemaatregelingen niet herzien
Volgens woordvoerder Jan Willem ter Avest van FrieslandCampina vormen de recente uitspraken van de NVWa en de minister op dit moment voor de coöperatie geen aanleiding om de sanctiemaatregelen tegen weigeraar Gommer opnieuw te herzien. Na aanvankelijk melkweigering, wat drie weken duurde, besloot FrieslandCampina vervolgens de melk wel op te halen, maar niet te vergoeden. Het melkgeld was bestemd voor een goed doel. Deze sanctie werd medio augustus ook herzien. Gommer krijgt nu 75 procent uitbetaald voor zijn geleverde melk.
Tekst: Ina Kooistra-Vogel